Novosti|


Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Belišća, a u sklopu IPA-inog projekta, u subotu je organizirala 5. Festival bundeva, sada već tradicionalnu i nadaleko poznatu manifestaciju na kojoj se okupljaju različite zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, kreativci i ostali koji žele prezentirati proizvode od bundeve.

Festival bundeva zamišljen je kao manifestacija koja treba vratiti zasluženu pozornost ovom plodu koji je danas nepravedno zapostavljen iako je odavno bundeva poznata kao vrlo vrijedna namirnica koja je svoju primjenu našla i u medicini. Ne festivalu se izlažu i prodaju jela, pića i slastice napravljene od bundeve, različite vrste bundeva i tikvica, izlažu medičari, proizvođači ljekovitog bilja, ulja od buče, proizvođači košara, uzgajivači lavande, prodaje se domaći sapun, proizvodi od filcane vune, predstavljaju knjige o bundevi te svi proizvodi nastali u kućnoj radinosti, a koji imaju veze s očuvanjem tradicije i tradicijskih zanata. Ovogodišnji Festival bundeva okupio je i najveći broj izlagača do sada – na gotovo 50 štandova postavljenih u središtu Belišća doista je svatko od mnogobrojnih posjetitelja mogao naći nešto za sebe. U ponudi jela i slastica svakako treba spomenuti bistru juhu od bundeve koju je u kotliću kuhala Valpovčanka Jelica Štrok, pekmez od bundeve koji je pekla Lenka Vidošić iz Bocanjevaca, spiralni čips (listići krumpira na ražnjiću) koji je pripremala Udruga mladih „Ne zaboravi“ iz Tiborjanaca, a posebnu pohvalu zaslužuju članovi Zvona koji su pekli kruh na plotni, te ga nudili namazanog mašću i posipanog crvenom paprikom, a za posebnim štandom nudili su bolu (čaj s komadićima voća). Na mnogim štandovima prodavala su se slana i slatka jela i kolači od bundeve, različiti ukrasi napravljeni od bundeve, tikvice u najrazličitijim oblicima, no bilo je tu i ponude bučinog ulja, proizvoda od lavande, meda i drugoga.

Osim ponude različitih proizvoda na štandovima, tijekom cijelog prijepodneva u središtu grada su organizirane i druge aktivnosti. Tako su na ljetnoj pozornici nastupili članovi Zvona, koji inače pohađaju glazbenu radionicu u udruzi. Posjetiteljima Festivala bundeva odsvirali su i otpjevali nekoliko pjesama. Osim njih, na pozornici je nastupila i dječja sekcija Kulturno umjetničkog društva „A.E. Miroljub“ Veliškovci, koja se predstavila plesom, pjesmom i recitacijama, a Belišćani i svi drugi posjetitelji kasnije su mogli poslušati i nastup mladog rock benda Eternal“. Najmlađi posjetitelji 5. Festivala bundeva mogli su uživati u „Jesenkinoj kući“, pogledati predstavu volontera Zvona „Ježeva kućica“, sudjelovati u predstavljanju slikovnice „Pustolovine Bundevice Šarenkice“ u organizaciji zagrebačkog kazališta, uživati u vožnji eko – vrtuljkom, igranju različitih igara koje su organizirali članovi Odreda izviđača Iovallios Valpovo, vožnji konjskom zapregom i jahanju konja (Konjogojska udruga Valpovštine), ali i u vožnji ogromnom bundevom – kočijom. Zanimljivo je bilo pogledati i izložbu slika Likovne udruge Bel art, pogledati kako Rada Zalaj i Andrej Preglej rezbare bundeve…Doista, sve što možete zamisliti,a da ima veze s bundevom – mogli ste vidjeti na ovom festivalu.

Glavni organizatori Festivala bundeva – Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono, na čelu s Mirom Anić i Nelom Puljek, ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice što Festival bundeva više nije manifestacija samo od lokalnog značenja – svake je godine sve više izlagača, ne samo s područja Valpovštine, nego i cijele Slavonije, pa čak i iz Zagreba.

U sklopu 5. Festivala bundeva u Belišću organizirano je i natjecanje za najljepšu, najveću i najneobičniju bundevu, te za najljepše uređeni štand. Najveću bundevu Festival su donijeli članovi Udruge mladih „Ne zaboravi“ iz Tiborjanaca, a Ružica Habus kaže kako je bundeva teška više od 70, a možda čak i 80 kilograma. Najneobičniju bundevu (zelenu, u obliku labuda) donio je Miroslav Abramović iz Bizovacpleta, dok je najljepša bila bundeva ukrašena velikim očima i širokim osmijehom koju su uresile članice Programa Pomoć u kući za starije osobe Belišće. Nagradu za najljepše uređeni štand dobile su Vera Trampus i Divna Mihačić.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content