Novosti|

pravaglavna-620x200
U četvrtak, 23. listopada 2014. godine, u Velikoj vijećnici grada Belišća održan je okrugli stol “Sigurnost djece (ni)je moj posao”. Okrugli stol organizirala je Udruga Portal Alfa u suradnji s Gradom Belišćem, u okviru projekta “Osnažimo pravo djece da budu sigurna”, koji provodi Udruga roditelja “Korak po korak” iz Zagreba u partnerstvu s udrugama Alfa Albona, Feniks, Portal Alfa, i U.Z.O.R. i u suradnji s gradovima Labinom, Dubrovnikom, Belišćem, Rijekom i Zagrebom te Istarskom županijom. Provedba projekta počela je 1. srpnja prošle godine i trajat će do 1. ožujka iduće godine, a financiran je sredstvima Europske unije, Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog od veljače do lipnja 2014. godine, kojem je cilj bio utvrditi razinu poštivanja pravnog okvira zaštite djece i mladih od nasilja kroz perspektivu djece i mladih, roditelja, udomitelja, organizacija civilnog društva te stručnjaka u sustavu.

Istraživanje je provedeno na području pet županija – Osječko-baranjske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Primorsko-goranske i Grada Zagreba, a obuhvatilo je gotovo 6.000 sudionika.

Na početku je sve pristutne pozdravio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, a o rezultatima istraživanja, ključnim problemima i mogućnostima bolje prevencije nasilja nad djecom govorile su Dajana Babli i Aleksandra Todorović iz Udruge Portal Alfa iz Belišća te Irena Bohač iz Udruge roditelja Korak po korak iz Zagreba.

Istraživanje ukazuje na zabrinjavajuće rezultate u području poznavanja i primjene propisa kojima se štiti dijete od nasilja u obitelji pa je tako, primjerice, gotovo polovica mladih ispitanika i trećina ispitanih roditelja izjavila da ne znaju da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno. Gotovo 40 posto mladih izjavilo je da će kao roditelj koristiti tjelesno kažnjavanje kad dijete to zasluži, što ukazuje da mlade nismo pripremili za pozitivne oblike roditeljstva. Osobe koje su najčešće u izravnom kontaktu s djecom (odgajatelji, učitelji, zdravstveni djelatnici) u pravilu izbjegavaju prijaviti nasilje jer izražavaju nepovjerenje u sustav, smatraju da je sustav korumpiran ili se boje da će prijavom još više naštetiti djetetu te da će imati komplikacija sa sudom.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content