Novosti|

PROJEKT LIST DO LISTA, INDUSTRIJSKA BAŠTINA BELIŠĆA: Održana početna konferencija

Stoljetna palača Gutmann kao jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Belišća napokon će zasjati u punom sjaju. Objavljeno je to na početnoj konferenciji projekta List do lista, industrijska baština Belišća, na kojoj je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, predstavila cjelokupan plan rekonstrukcije objekta koji će postati kulturni, društveni, edukativni i turistički centar Belišća.

Revitalizacija kulturne baštine

– Ovaj projekt je izuzetno velik i važan za Belišće, jer ćemo kroz njega konačno obnoviti palaču Gutmann, koja je teško stradala u Domovinskom ratu. Prva obnova ovog predivnog objekta, koji je u historicističkom stilu izgrađen početkom 20. stoljeća, započela je 2004. godine, ali je ubrzo stala. Zbog svega toga smo danas izuzetno zadovoljni, jer ćemo kroz program revitalizacije kulturne baštine urediti prostor koji će svim Belišćanima biti na korist, ali i ponos – istaknula je Vučković, podsjećajući kako će se uz palaču Gutmann, za koju govori da je poput dvorca Valpovčanima, urediti i pristupne površine, uz koje će industrijska baština dodatno doći do izražaja. Tako će cijeli prostor između zgrada zaštićene kulturne batine, odnosno između Pekmez ulice, zgrade nekadašnje Direkcije SPŽ-a i same palače Gutmann, dobiti novi izgled, koji će pridonijeti atraktivnosti grada Belišća.

Početak radova i promotivne aktivnosti

– Namjera nam je u obnovljenu palaču Gutmann smjestiti kulturne sadržaje, između ostalog i knjižnicu i čitaonicu koje će generirati kretanje ljudi, te interpretacijski centar za industrijsku baštinu, jer je i samo Belišće nastalo kao industrijsko naselje. Želimo da taj prostor postane centar, okupljalište svih Belišćana i njihovih gostiju – ukazala je Vučković, napominjući kako će u muzejskom dijelu palače biti zastupljena upravo ostavština obitelji Gutmann, dok će multimedijska dvorana imati edukativnu funkciju, koja će biti na raspolaganju udrugama.

Na konferenciji je otkriveno kako bi radovi na obnovi palače Gutmann i pristupnih površina trebali bi započeti početkom 2020. godine, jer je trenutno u tijeku postupak javne nabave i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

– Nakon uređenja, slijede i takozvane promotivne aktivnosti, zbog čega nam je partner na projektu Turistička zajednica grada Belišća, pa ćemo kroz određene moderne aplikacije i razne tehnološke izvedbe promovirati sve što budemo izradili u okviru projekta, kako bismo potaknuli i turistički razvoj – zaključila je dogradonačelnica Belišća, zadovoljna što je ovaj projekt ukupne vrijednosti 21.4 milijuna kuna, zavrijedio i iznos sufinanciranja iz fondova EU od gotovo 17 milijuna kuna.

O PROJEKTU

Projekt List do lista, industrijska baština Belišća, provodi Grad Belišće, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Belišća, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 21.407.631.56 kuna, od čega EU sufinancira 16.919.313.76 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2022. godine. Cilj je projekta stvoriti novi integrirani kulturno-turistički proizvod obnovom, sadržajnim razvojem i turističkom valorizacijom kulturne baštine grada Belišća te unaprjeđenjem promocije grada kao turističke destinacije.


Fotografija: IMG_4613.jpg

Mnoštvo Belišćana odazvalo se početnoj konferenciji važnog projekta

Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, predstavila je viziju obnovljene palače Gutmann

Više informacija

Ljerka Vučković,
zamjenica gradonačelnika Grada Belišća
031 400 602
ljerka.vuckovic@belisce.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content