Novosti|

“Ne zaboravimo ih – s nama su!”, geslo je i ovogodišnjeg obilježavanja 25. obljetnice kcije Baranja, kojeg je u ponedjeljak, 3. travnja, organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine. Protokol obilježavanja počeo je u 13 sati Memorijalnom utrkom “Život za život” od spomenika 107. brigade u Valpovu, a na Trgu Ante Starčevića u Belišću, na cilju, sve je sudionike dočekao zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.

Kasnije tijekom poslijepodneva, od spomenika Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru prema Spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave, trčali su maratonci, koji su do cilja stigli otprilike kad i sudionici kolone sjećanja. A u koloni sjećanja – u mimohodu za naše Vukove s Drave, doista je sudjelovao velik broj ljudi. Nisu tu bili samo članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova, općina, županije – mnoštvo građana svih dobnih uzrasta, mimohodom je odalo počast 15-orici Vukova s Drave koji su prije 25 godina položili živote na oltar Domovine, ali i svima poginulim pripadnicima 107. brigade te svim braniteljima. Koloni sjećanja trebalo je gotovo sat vremena da dođe od belišćanskog mosta do spomenika na lijevoj obali Drave, a u 17:30 sati počeo je vojni protokol polaganja vijenaca uz blagoslov i molitvu.

Vijence su položila djeca, roditelji i supruge poginulih branitelja te njihove obitelji, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Slavko Barić, izaslanik predsjednika Vlade ministar Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Željko Šikić, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova Milan Baričević, načelnik Policijske uprave Osječko – baranjske te načelnici Policijskih postaja Beli Manastir, Belišće i Donji Miholjac, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozsef Zoltan Magyar, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane Ivan Anušić, zapovjedništvo 107. brigade HV-a, udruge iz Domovinskog rata, župan Osječko – baranjske županije Vladimir Šišljagić, gradonačelnici Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Valpova, među kojima su, uz gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića bili i njegovi zamjenici Ljerka Vučković i Domagoj Varžić, te načelnici općina Bizovac, Petrijevci, Magadenovac, Viljevo, Petlovac, Marijanci i Podravska Moslavina.

-Odavanje dužnog pijeteta našim poginulim suborcima je nešto što je bilo i ostaje kao trajna obveza svih nas kako bismo prenijeli veličinu njihove žrtve za slobodnu i neovisnu Domovinu svim pokoljenima koja dolaze iza nas, kako našoj djeci, tako i našoj unučadi i svim budućim generacijama, poručio je gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić.

Prisjetio se toga dana prije 25 godina, tog 3. travnja 1992., govoreći kako ta akcija nije neuspjela te da svaka akcija i sve što se događalo tijekom Domovinskog rata, a što je u konačnici rezultiralo i slobodom i neovisnošću RH, sigurno ima svoj razlog.

-Samo je Bogu znano zašto su se neke stvari događale tako kako su se na kraju i dogodile. Raduje me da je danas velik broj djece ovdje i vjerujem da je i to garancija kako žrtva naših  suboraca koji su zaista dali najvrjednije što imaju – svoj život – za slobodu i neovisnost svoje domovine, neće biti zaboravljena, rekao je gradonačelnik Burić.

Tih dana prije 25 godina prisjetio se i župan Osječko – baranjske županije, Vladimir Šišljagić.

-Sjećanja su još jako svježa. Baranja je u to vrijeme bila okupirana. Sjećam se oduševljenja ranjenika u bolnici dok smo preko motorole u podrumskim prostorijama dobijali informacije da naša Hrvatska vojska uspjeva. U toj akciji je sudjelovalo oko 1.800 branitelja, 600 iz elitnih postrojbi, međutim iz nepoznatih razloga izostala je pomoć ostalih dijelova iz Operativne zone Osijek, ispričao je župan Šišljagić, dodajući kako smo tada mogli u toj akciji koja je vješto i pomno planirana, osloboditi cijelu Baranju.

-Zbog čega se dogodilo da se nisu priključili ostali, je li došlo do razilaženja u političkim odnosno vojnim odlukama, nejasno je i danas. Volio bih kada bi se to razjasnilo, možda je bilo argumenata  zašto je tako bilo, no ne postoje argumenti za 15 poginulih pripadnika HV, za 85 ranjenih iz akcije Baranjski trokut, smatra župan.

Razgovarali smo i s ministrom branitelja Tomom Medvedom, koji je rekao kako su Vukovi s Drave pokazali spremnost i odlučnost i podnijeli veliku žrtvu.

-Danas iskazujemo zahvalnost njihovim obiteljima, ali i preživjelim hrvatskim braniteljima. Poslali smo i tada poruku da je Hrvatska odlučna i spremna i da ćemo prije ili kasnije osloboditi svaki pedalj svoje zemlje, rekao je ministar Medved.

Uz molitvu i blagoslov vojnog kapelana iz Vinkovaca fra Matu Vincetića, pjesmom i glazbom su počast odali i članovi Klape sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice te članovi Puhačkog orestra DVD-a Valpovo. Misa zadušnica je služena u belišćanskoj župnoj crkvi Svetog Josipa Radnika, a uz vojnog kapelana, služili su je belišćanski župnik fra Branko Janjić te župni vikar fra Marin Matančić,  dok je za animaciju pjevanja bila zadužena Klapa sveti Juraj.

Danas se navršilo 25 godina bolnog sjećanja na pripadnike 107. brigade HV-a koji su poginuli u akciji Baranja, 3. travnja 1992. godine – Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić. 85 njihovih suboraca je ranjeno. Ne zaboravimo ih – s nama su!

Tekst: Monika Đogaš (Gradski radio Belišće)
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content