Novosti|

U utorak, 28. lipnja 2016. godine obilježena je 25. obljetnica 107. brigade HV-a. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na valpovačkom groblju te kod spomenika 107. brigade HV-a u Valpovu, slijedila je sveta misa u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije te svečana akademija na kojoj je otvorena izložba ratnih fotografija.

Pijetet prema preminulim Vukovima s Drave, ali i poštovanje prema svim pripadnicima 107. brigade iskazale su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice RH Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Anušić, pripadnici MUP-a i predstavnici PU osječko-baranjske županije, izaslanik ministra branitelja Stevo Culej, izaslanik Glavnog stožera RH pukovnik Slavko Barić, zapovjedništvo 107. brigade, udruge proistekle iz Domovinskog rata, zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin te predstavnici gradova i općina među kojima su bili belišćanski gradonačelnik Dinko Burić i njegov zamjenik Domagoj Varžić.

Gradonačelnik Burić, koji je i sam pripadnik 107. brigade, na moj komentar kako ovakve svečanosti uvijek počinju s tugom i sjetom na one koji su izgubili živote u borbi za samostalnu Hrvatsku, rekao je kako na naše Vukove s Drave imamo pravo biti ponosni.

– Uvijek vlada doza sjete zbog onih koji više nisu s nama, ali i ogroman ponos zbog onog što smo svi zajedno napravili te po nas što smo njihovi suborci, ponos što smo imali tu privilegiju biti s takvim hrvatskim vitezovima kakvi su bili oni. Prisjećanje na svaku postrojbu hrvatske vojske, a osobito na postrojbe koje su prve nastale početkom obrane Hrvatske od velikosrpske agresije, a 107. brigada spada u te prve postrojbe – to je osjećaj koji ispunjava nas koji smo preživjeli i budi posebnu želju prenijeti tu istinu našoj djeci, našoj unučadi, generacijama koje dolaze i zbog nas, a još više zbog onih koji su položili svoje živote u temelje hrvatske samostalnosti i neovisnosti.

Autor teksta: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Foto: Tin Lacković

 

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content