Novosti|

U četvrtak 31. listopada u Velikoj vijećnici grada Belišća s početkom u 12 sati održana je tiskovna konferencija o provedbi projekta Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća. Na početku je sve pozdravio i zaželio dobrodošlicu gradonačelnik Belišća g. Dinko Burić i ukratko predstavio belišćanski dio u ovom projektu prekogranične suradnje. U ime župana Osječko-baranjske županije skup je pozdravio njegov zamjenik g. Dragan Vulin i istaknuo važnost ovakvih projekata za razvoj županije i planove koje županija kani provesti u narednom razdoblju. Na kraju je pobliže projekt predstavila stručna voditeljica projekta u Mađarskoj gđa. Ildiko Siposne Burai te izrazila zadovoljstvo na uspješnoj suradnji s gradom Belišćem. Evo i nekoliko pojedinosti o projektu:

Projekt
Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća
(Cycling Across Cultures from Harkany to Belišće, HUHR/1101/1.2.2/1003)

Projekt Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća započeo je uspostavom partnerstva između gradova koji sudjeluju u projektu.
Poticaj za suradnju na projektu bila je želja još više približiti dva pogranična grada putem biciklističkih staza koje ujedno dio velike mreže biciklističkih staza u EU.
Biciklističke staze kao turistička infrastruktura imaju veoma široku namjenu. Njihov je smisao ne samo turizam sam po sebi, već i mogućnost razvoja aktivnosti koja pridonosi zdravlju stanovništva, ali i podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša čime se daje doprinos i postizanju ciljeva zadanih u Strategiji Europa 2020 koji govore o smanjenju emisija CO2.

Projekt je započeo 1. siječnja 2013. godine i traje 20 mjeseci, do 31. kolovoza 2014.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 679.091,66 Eura, od toga
Grad Harkany, vodeći partner: 475.173,39 Eura
Grad Belišće, hrvatski partner 203.918,27 Eura

Sufinanciranje EU u projektu iznosi 85% ili 577.227,90 Eura.

Glavne aktivnosti u projektu jesu: izgradnja biciklističke staze – 1 km na hrvatskoj, 1,5 km na mađarskoj strani; izgradnja pratećih objekata na mađarskoj strani (odmorište sa sanitarnim čvorom), postavljanje vidikovca na hrvatskoj strani, izrada IT baze podataka o turističkim atrakcijama i stvaranje tematskih biciklističkih ruta s obje strane granice.
Nakon tiskovne konferencije svi su se uputili u ulicu Borik u Belišću, gdje su otvoreni radovi na izgradnji biciklističke staze u okviru projekta, koja će prolaziti ulicama Borik i Matije Gupca. Ova dionica staze predstavlja jednu fazu projekta biciklističkih staza u gradu Belišću koja će ići od Belišća do prigradskog naselja Gat.

Izvođač radova je Gradnja d.o.o. Osijek
Vrijednost radova iznosi 924.286,56 Kn.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window
Skip to content