Novosti|

Ideja o solarnom strašilu, sofisticiranom uređaju koji može ispuštati zvukove i činiti mehaničke pokrete te tako tjerati štetočinje iz vinograda, voćnjaka ili polja, a istodobno vlasniku preko zaslona mobilnog telefona omogućuje videonadzor, pobjednik je Najbolje poduzetničke ideje Osječko-baranjske županije za 2014. godinu.

Osijek: 04.02.2014 Župan V. Šišljagić uručio je nagrade za najbolju poduzetničku ideju Snimio: Josip Šeri

Tradicionalni je to projekt kojim od 2006. godine, uz samo jednu godinu stanke, najveća slavonska županija nastoji aktivno pridonijeti stvaranju stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva.

– Naša ideja je potaknuti “start-up” poduzetnike, ali i one koji tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva – rekao je Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, pozdravljajući jučer okupljene dobitnike nagrada.

Njima je podijeljen nagradni fond u ukupnom iznosu od 60 tisuća kuna, trećinu je osigurala sama županija, osiguranju sredstava priključili su se HGK Županijska komora Osijek, osječki Cesting, Euroherc osiguranje, OTP banka i Vuka.

Prva nagrada, u iznosu od 15 tisuća kuna, tako je otišla u ruke Tanje Putar, autorice ideje o solarnom strašilu.

– Postoji grubi nacrt te ideje, za realizaciju sam se obratila Elektrotehničkom fakultetu, ali pozivam sve one koji imaju ideju kako pomoći u izradi prototipa da se jave – nesebično je na suradnju pozvala Višnjevčanka Putar. Drugu nagradu osvojio je Neven Svalina iz Bistrinaca, vlasnik Centurion obrta, za pneumatski upravljanu ručnu dizalicu. Treća nagrada, za ideju pokretanja proizvodnje “Baranjskog zalogaja”, koji čini prigodno pakiranje domaće masti i mljevene paprike, otišla je u ruke Mile Lečić iz Belog Manastira. Dodijeljeno je još deset nagrada u iznosu od tri tisuće kuna.

Među njima najviše odjeka imala je ideja Belomanastirca Davora Boguta za kišobran za vjetrovito vrijeme. Kaže, radi po principu malog padobrana, treba mu vjetra da se napuhne jer nema čvrstu konstrukciju.

Na dosadašnjih osam natječaja ukupno je pristiglo 518 prijava, a ukupni nagradni fond iznosio je milijun kuna. U konkurenciji za najbolju poduzetničku ideju za 2014. godinu bilo je 30 prijava.

Izvor: Glas Slavonije, D.Kuštro

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content