Novosti|

Mladi Župe Belišće sudjelovali su na 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se ove godine održao u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji 29. i 30. travnja, a grad Vukovar bio je domaćin središnjeg susreta. Na poseban način se u ovaj jubilaran susret, kojem je moto bio – Krist, nada naša, uključila i Župa Svetog Josipa Radnika u Belišću. Ne samo da su naši mladi, predvođeni Framom, sudjelovali u cjelodnevnom programu u nedjelju u Vukovaru, već su dan ranije, u subotu, 29. travnja, ugostili 220 mladih iz župa Sv. Luke Dubrava i Sitno Gornje, Sv. Mihovila iz Kostanja, Sv. Ivana Krstitelja iz Zadra, Sv. Petra i Pavla iz Tuzle, Sv. Franje Ksaverskog i Sv. Mihaela – Gračani iz Zagreba, te Sv. Benedikta i Žalosne Gospe iz Kloštra Podravskog.

Nakon što su se mladi smjestili u obiteljima, u subotu u kasnim popodnevnim satima započeo je program u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika. Prije svete mise mladi su molili krunicu, misno slavlje predvodio je fra Ivan Paponja, vikar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, a nakon mise je uslijedilo euharistijsko klanjanje. Po završetku programa u crkvi, mladi su se uputili u prostore NK “Podravca” u Bistrincima na zajedničku večeru, koju su im priredili članovi Udruge Kotličari, a na kojoj je bio prisutan i zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.

Mlade iz cijele Hrvatske otvorenog srca ugostile su i obitelji iz Župe svetog Roka koja obuhvaća Veliškovce, Gat i Tiborjance, a smještaj i ugodan provod ponudili su i stanovnici Bocanjevaca i Gorice Valpovačke.

U nedjelju, 30. travnja, u jutarnim satima krenulo se za Vukovar, gdje su mladi zajedno sa svojim gostima, ali i rijekom od 30-ak tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva, sudjelovali u svečanom euharistijskom slavlju, kojeg je predvodio đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić, uz koncelebraciju gotovo čitavog episkopata. Na kraju mise, najavljeno je da će sljedeći, 11. Susret hrvatske katoličke mladeži, biti 2020. godine u Zagrebu.

Važno je spomenuti da je ovo misno slavlje pjesmom animirao nadbiskupijski zbor mladih u kojem je pjevalo oko 250 osoba, među kojima i članovi Crkvenog pjevačkog društva MIR iz Belišća, a velikim zborom ravnao je maestro Želimir Sušić.

Iako je misa bila središnji dio ovog jubilarnog susreta hrvatske katoličke mladeži, u Vukovaru su se tijekom cijelog dana odvijala različita događanja, od molitve na Memorijalnog groblju, preko obilaska vukovarskih zanemenitosti, nastupa izvođača duhovne glazbe, predstava i radionica, a sve je završilo velikim koncertom na kojem su nastupili Alan Hržica, sestre Husar, Božja pobjeda, Opća opasnost i drugi izvođači.

 

Tekst: Monika Đogaš (GRB)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content