Novosti|

Sinoć (25.11.2011.) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće održana promocija Kuharskog spomenara Slavonije. Knjigu je predstavila autorica Maja Duka, koja u ritmu dvanaest tradicionalnih jela u dvanaest mjeseci u godini – nekima otkriva, a druge podsjeća na stare kulinarske tajne i dio svijeta koji blijedi i nestaje.

Na samoj promociji, gošću je srdačno pozdravio i gradonačelnik Zvonko Borić, rekavši da je uistinu krasno kad se netko iz daljeg kraja, kao što je Maja, Dalmatinka koja dugo živi u Zagrebu, osjeća prelijepo u našoj Slavoniji te rekao da se ugodno osjeća i u samom Belišću. Zahvalio joj se što je došla građane Belišća podsjetiti na stare običaje, nasuprot današnjoj urbanizaciji. Na ovaj način vrednujemo našu tradicijsku baštinu, a pritom se prisjećamo dragih recepata, običaja i uspomena, istaknuo je gradonačelnik. Gradska knjižnica Belišće pozvala je u goste i Udrugu djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono iz Belišća te je predstavnica udruge, predsjednica Mira Anić, toplo pozdravila Maju i uručila joj prekrasan poklon u svoje ime i ime knjižnice. Poklon se sastojao od medenjaka, paprenjaka i začina koje proizvodi sama udruga Zvono te Belišćanske kuharice (također u izdanju Zvona) i druge sitnice.

Sama promocija protekla je u iznimno ugodnoj i toploj atmosferi, koju su mogli uočiti i svi prisutni. Tijekom večeri radosnim čavrljanjem svih prisutnih oživljene su stare uspomene na „klanje“ u Belišću, a Zdenka Frajtag počastila je sve pričom „što ste sve kuhalo u Belišću“. Maja Duka oduševila je Belišćane jednostavnošću i toplinom te popričala sa svima zainteresiranima, uz potpisivanje knjiga.

Kuharski spomenar Slavonije zanimljivo je izdanje uz prekrasan izbor pratećih suvenira koji promiču slavonske odlike iz etnokolekcije “Kućar”, čija je autorica također Maja Duka. Uz kuharicu, kolekcija sadrži medenjake za zaljubljene, zimzelene medenjake koji se vješaju na jelku te slavonske podmetače/bećarce s intrigantnim i pomalo lascivnim porukama. Kolekcija je nadahnuta starim slavonskim kućama koje su imale “kućare” – sobe bez dimnjaka, koje su „dobivali mladi bračni parovi kako bi se što prije ugrijali bez dimnjaka, odnosno, stvorili potomke“, ispričala je Maja Duka. Uz sve navedeno možete još pronaći i kuhinjsku pregaču Kućar sa slikom dvoje mladih i tekstom „Što smo danas kuvali?“ i štipaljkicu za poruke. Posjetitelji su imali prigodu i kušati neke od starinskih recepata koje autorica donosi u svojoj knjizi, a koje su napravile knjižničarke belišćanske knjižnice.

Uspješan je to slavonski spomenar vezan uz kuhinju. I sam je naziv “spomenar” vrlo dobar odabir jer je to lijep, emotivno-lirski prikaz kroz godinu. Kako je godina tradicijski bila vezana uz cikluse, poput životnih, radnih, ciklusa običaja, tako je i Maja Duka uklopila u knjigu brojne uspomene tijekom godine. Vrlo sažeto, ali uspješno daje čitatelju na uvid pravo bogatstvo pojedinosti od kojih se život nekad sastojao, što knjigu čini iznimno privlačnom, uz prekrasne fotografije. Godišnji su ciklusi popraćeni prigodnim receptima, poput pokladnica odnosno krofni u vrijeme poklada, u čemu se može prepoznavati kulinarska posebnost našega kraja. Knjigu možete posuditi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće.

Više slika na fb stranici.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content