Novosti|

Danas je prema starom kalendaru spomendan svetog Stjepana, ugarskog kralja, ujedno i bistrinački kirvaj. Bio je to povod kratkom razgovoru s povjerenikom za razvoj prigradskog naselja Bistrinci, Radetom Bagarićem, koji je rekao kako se u proteklih godinu dana i u ovom najvećem belišćanskom prigradskom naselju puno radilo.

-Spomenimo samo postavljenu rasvjetu do Svetišta svete Ane, uređenje prostorija Nogometnog kluba Podravac, radove u Belišćanskoj i Ulici Matije Gupca te radove na Odmorištu Drava i uređenje šetnice do Mosta 107. brigade, kaže Bagarić, dodajući kako su u Bistrincima u tijeku opsežni radovi na vodovodnoj mreži, a pohvalio je i odličnu suradnju s Gradskom upravom grada Belišća i gradonačelnikom Dinkom Burićem.

-Svim mojim sumještankama i sumještanima čestitam crkveni god, blagdan svetog Stjepana, a svim gostima želim dobrodošlicu uz želju da se u Bistrincima uvijek ugodno osjećaju, poručio je Rade Bagarić, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Bistrinci.

Iako se blagdan svetog Stjepana po kalendaru slavi 16. kolovoza, za njegov spomendan se uzima 20. kolovoza jer je to tradicija mađarskog naroda, kojima je to i nacionalni praznik. U Bistrincima je 1813. godine podignuta crkva njemu na čast. Svetog Stjepana mađarski narod slavi kao kralja koji je na Božić 1000. godine prihvatio krunu pape Silvestra i priveo mađarski narod kršćanstvu. Svetim ga je 1083. proglasio papa Grgur VII. Posvećena mu je i zagrebačka katedrala (kao i Uznesenju Marijinu i svetom Ladislavu Kralju). Zaštitnik je Mađarske, kraljeva, roditelja, zidara, klesara i kamenorezaca te mnogih naselja, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva, pa tako i bistrinačke crkve.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content