Novosti|

Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu danas je u Šiklošu potvrđena inicijativa za zajedničku kandidaturu za titulu “European community of sport 2018.”, odnosno Europsku regiju sporta za 2018. godinu. Partneri u kandidaturi su Grad Belišće, Grad Valpovo, Općina Bizovac, Općina Petrijevci i Grad Šikloš.

Kao što je bilo i dogovoreno na prvom radnom sastanku u Belišću, danas je u mađarskom gradu Šiklošu održan drugi u  nizu radnih sastanaka predstavnika jedinica lokalne samouprave Valpovštine i dijela susjedne Mađarske. Domaćin, dr. Janos Marenics, gradonačelnik Šikloša, sastavio je brojnu delegaciju grada domaćina u kojoj su, pored zamjenika gradonačelnika Harkanya, bili njegovi suradnici te predstavnici sportskih udruga i klubova Šikloša i okolice.

Podsjećamo, nakon osvajanja titule Europskog grada sporta u 2017. godini, Grad Belišće pokrenuo je inicijativu za kandidaturu za titulu “European community of sport”, u kojoj bi se na sportskom i društvenom planu ujedinile Valpovština i područje dijela južne Mađarske sa Šiklošem kao predvodnikom. Nastavak je to postojeće dugogodišnje sportske prekogranične suradnje spomenutih područja, kao i velika prilika za daljnji razvoj, napredak i uspostavljanje još boljih prijateljskih i susjedskih odnosa.

Na radnom sastanku prisutno je bilo izaslanstvo Grada Belišća, predvođeno zamjenicima gradonačelnika, Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, a Grad Belišće predstavljali su i Antonija Andrašek Barić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Belišća i Darko Novoselnik, tajnik Nogometnog kluba “Belišće”. U izaslanstvu Grada Valpova, koje je predvodio gradonačelnik Leon Žulj, bili su i Alenko Bajer, tajnik Zajednice športskih udruga i Lidija Košćak Maurović, direktorica Lokalne razvojne agencije Valpovo-Petrijevci. Općinu Bizovac predstavljao je načelnik Srećko Vuković, a Općinu Petrijevci zastupali su načelnik Ivo Zelić i njegov zamjenik Đuro Petnjarić, kao i Ivan Vrbanić, predsjednik Općinskog vijeća. Uz njih su u radu sudjelovali i Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije te Berislav Čižmek, predstavnik konzultantske tvrtke koja pomaže i artikulaciji inicijative.

Zainteresiranim sportskim djelatnicima klubova južnog dijela Mađarske zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić predstavio je Belišće kao nositelja titule Europskog grada sporta i njegove sportske domete, a uz zamjenicu gradonačelnika Ljerku Vučković detaljno pojasnio obveze i benefite koje donosi titula Europske regije sporta. Zamjenik gradonačelnika Harkanya podržao je inicijativu i najavio raspravu o prihvaćanju projekta na njihovom Gradskom vijeću pa i konačnom opredjeljenju hoće li sudjelovati u projektu, koji je dobio puno podršku u praksi, jer su na današnjem sastanku pokrenute inicijative za konkretnu suradnju, primjerice na tradicionalnim belišćanskim Igrama na vodi te Ljetnoj ligi trčanja u Valpovu.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content