Novosti|

Učenici kroz razne igre naučili kako pravilno gospodarati otpadom i kompostirati

Kompostiranjem možemo smanjiti količinu komunalnog otpada za do 30 posto i tako obogatiti tlo i prehraniti biljke, naučili su, između ostaloga, učenici Područne škole Marijanci na današnjoj radionici provedenoj u sklopu projekta Jasno i čisto. Za 44 učenika od prvog do četvrtog razreda podijeljenih u dvije grupe predavačice su u školskom dvorištu pripremile interaktivnu i zanimljivu radionicu kojom su, kroz razne igre, pokazale kako i što kompostirati, a što ne, te zainteresirale ove mališane za kompostiranje. Uz pomoć didaktičkih igračaka nabavljenih kroz projekt, a koje će ostati školi u trajnom vlasništvu, naučili su i kako pravilno razvrstavati otpad.

– Kad mi je ravnatelj prije nekoliko tjedana najavio radionicu na temu kompostiranja u našoj Područnoj školi, oduševljeno sam reagirala jer je neprocjenjivo naučiti iz prve ruke kako pravilno gospodariti otpadom. Moram priznati da sam i sama naučila neke nove informacije koje ću svakako primijeniti i u školi i kod kuće, a osobito mi je drago što su naši mališani već u ranoj dobi postali svjesni važnosti kompostiranja. Naime, nekoliko mi je učenika tijekom radionice prišapnulo pitanje hoćemo li sada imati komposter u školskom dvorištu – rekla nam je učiteljica Ana-Marija Belcar.

Dva kompostera svakako su osigurana za PŠ Marijanci, stoga će svi učenici, uključujući i one od petog do osmog razreda, ali i ostali djelatnici škole, odsad moći u njima odlagati otpad. Jedan od učenika simpatično nam je rekao kako kod kuće nema komposter, ali će ga napraviti uz pomoć tate, što dovoljno govori o tome koliko jedna radionica može utjecati na ponašanje mladih.
Projekt Jasno i Čisto provode Grad Belišće i Općina Marijanci u sklopu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, čija je svrha pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content