Novosti|

Zahvaljujući Hrvatskom fotosavezu koji je ustupio ovu prekrasnu izložbu, članovi Fotokluba Valpovo postavili su fotografije pokladnih običaja Međimurja u prostor Kazališne kavane u Belišću. Voditeljica radionice bila je Zlata Medak, voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza. Izložba će biti postavljena u Kazališnoj kavani do kraja siječnja 2017. godine, a svi zainteresirani mogu ju pogledati svaki dan od 7 do 23 sata.

Maske i prerušavanje stari su gotovo kao i čovječanstvo. Maska je od davnina čovjeku služila kao magičan predmet u borbi protiv demona, zaštita od nadnaravnih sila i vremenskih nepogoda. Fašnik je bio jedan od najznačajnijih događaja. Vremenski pripada u zimski solsticij, početak novog života kad treba magijskim činima osigurali plodnosl i sreću u novoj godini.

LAMPE su drvene maske u obliku ljudskog obraza sa životinjskim elemenlima (gubica, rogovi, uši). Maskirani lik, naphanec nosi belinu, narodnu nošnju (gače i robaču) od domaćeg platna. lspod odjeće ispunjen ie slamom-naphan. Naphanci nose predmete za stvaranje buke i plašenje (željezne vile, metlu, drveni štap, lance, zvonce…).

LAFRE su drvene maske u obliku ljudskog obraza, često grotesknih crta. Maskirani lik nosi staru odjeću, dijelove narodne nošnje i sl.

SELNIČKI PIKAČ dolali kao zrcalo ljetnog sunca u svakoj omotanoj slamci, priziv je dobre žetve i simbol kraja još jedne zime. U niega je loplinom ljudske ruke utkana vjera u blagostanje sliedećeg ljeta. Na glavi nosi košaricu, a u ruci drži “pikač”- čičak kojim bode i tjera demone i nadnaravne sile.

ČAPLE ne zbog ptica istog imena, već šito čaple čaplaju, a tjera ih hertar koji korbačem stieruje čaple u jato. Te se maske ne slavljaju na lice već ih mladići nose iznad sebe na štapu, a pokriveni su platnom.

Ovim putem članovi Fotokluba Valpovo zahvaljuju HFS-u na ustupljenoj izložbi.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content