Novosti|

Počast Vukovaru i Škabrnji, poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama u Domovinskom ratu, dana 18. studenog 2016. godine odali su i predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće zajedno s tisućama ljudi iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Po prvi puta, u petak, 18. studenoga 2016. godine, u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u obrani Škabrnje 1991. godine, predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod središnjeg Spomen-križa na mjesnom groblju svetog Luke i Spomen-obilježju masovne grobnice, i sudjelovali u obilježavanju 25. obljetnice stradanja tog ravnokotarskog mjesta.

Samo tog dana pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti pješaštvom, tzv. kninskoga korpusa, na čelu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem u Škabrnji su ubili i masakrirali 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Dan kasnije ušli su i u susjedno selo Nadin gdje su ubili 14 civila, preživjele seljane su protjerali, a imovina im je zapaljena ili opljačkana.  Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. u Škabrnji i okolici ubijeno je 86 osoba.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content