Novosti iz života udruga|

Hrvatsko planinarsko društvo Belišće je prošli tjedan odradilo dva jednodnevna izleta u Mađarsku, područje Mečeka.

Prvi izlet je bio u srijedu 20.3.24, na kružnu stazu Misina  – Tubes iznad Pečuha. Išli smo autom. Staza je bile poput one iz prosinca 2023, ali malo produžena. Priroda se i na toj visini (600 mnv) već budi; medvjeđeg luka ima kao u priči. Na kraju smo liftom otišli na toranj (kava, malo razgledanja), i vratili se u Belišće preko Vilanji-a.

Drugi izlet je bio u nedjelju 24.3.24, na vrh Mečeka Zengo (682 mnv), koji se nalazi oko 20 km sjeveroistočno od centra Pečuha.
Išli smo sa dva kombija Grada Belišće. Od više mogućih staza odabrali smo kružnu dužine 10 km i uspona oko 400 m, a sa polaskom iz sela Hosszúhetény.
Uoči polaska palo je dosta kiše, no kasnije se vrijeme popravilo; bilo je i sunca…Parkirali smo na početku staze, a tu se baš našao i mali vinski podrumić. Staza nije zahtjevna; popeli smo se za sat i pol uz kraće odmore. Veći dio staze ide kroz visoku bukovu šumu, koja pokriva i sam vrh. Na vrhu je stari betonski toranj koji je dugo služio kao vidikovac. No, šuma ga je prerasla, pa je 2020. godine izgrađen novi metalni toranj, koji je poput skele zagrlio i nadrastao stari sa svojih 22 m visine. Na slikama se vidi, kako sam toranj, tako i pogled sa njegovog vrha na širu okolicu i na planinare u podnožju. Na silasku smo brali medvjeđi luk, a potom se malo zadržali kraj drvenog orijaša i nastavili ulicom navedenog sela prema centru. Ta ulica je prepuna zanimljivih detalja. Inače, to izrazito turističko selo (najnapučenije u mađarskom dijelu Baranje) je poznato i po umjetničkoj obradi stakla; u njemu je i muzej stakla (koji sada nismo posjetili). Planinarska staza kojom smo išli nosi i ime “staklarska”.
I ovaj puta vratili smo se u Belišće preko Vilanji-a.

Zahvaljujemo Gradu Belišće na ustupljenim vozilima.

Tekst: Ivan Stifter

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content