Novosti|

Gradonačelnik Zvonko Borić u srijedu je u svom uredu primio mladu Belišćanku Marinu Beram, još jednu sugrađanku koja je s odličnim ocjenama završila visoko obrazovanje. Marina je, naime, stekla titulu magistre geografije, zahvaljujući odličnim ocjenama, između ostaloga, i za diplomski rad na temu „Gospodarski aspekti razvoja grada Belišća“.

Nakon pet godina školovanja na Sveučilištu u Zadru, Odjelu za geografiju, ova 26- godišnja Belišćanka sada je u potrazi za poslom, a obzirom da je pohađala znanstveni smjer studija, nada se zaposlenju u nekom institutu, zavodu, odnosno u područjima zaštite okoliša, prostornog planiranja, kartografije i slično.

-Nakon završetka srednje ekonomske škole u Valpovu, odlučila sam se na studij geografije, jer me to oduvijek zanimalo. Dvoumila sam se između studiranja u Zagrebu i Zadru, no odlučila sam se za Dalmaciju, jer od tamo i vučem korijene, prisjetila se početka studiranja Marina.

Iako te prve godine nije uspjela upisati željeni fakultet, već se sljedeće godine upisuje na Odjel za geografiju i to s vrlo visokim rezultatom prijemnog ispita (osma na listi).

-Odlučila sam se za znanstveni smjer, a ne pedagoški, jer je on jače koncipiran i bio mi je veći izazov. Nakon tri godine stekla sam titulu prvostupnika, a sada, dvije godine nakon toga i titulu magistre geografije. Nažalost, za sada mi financijske mogućnosti ne dopuštaju upisivanje doktorata, kaže Marina.

O odabiru teme diplomskog rada, kaže da je od početka bila svjesna da je to dvosjekli mač. S obzirom da je studirala na Sveučilištu u Zadru, bila je svjesna da postoje mnogobrojni radovi na temu priobalja i otoka, a s druge strane da postoji vrlo malo radova o kontinentalnom dijelu Hrvatske, a još manje o Slavoniji.

-Bila sam svjesna da sam jedna od rijetkih koja će tako nešto napisati i to je bio najveći problem, jer ne postoji puno literature kojom sam se mogla koristiti. Zato se želim zahvaliti Gradu Belišću, Gradskoj knjižnici i čitaonici, koji su mi pomogli dajući mi na korištenje prostorne planove i postojeću literaturu. Također, služila sam se i podacima nadležnih institucija za pojedina područja koja sam obrađivala, objašnjava Marina, koja je svoj rad na više od stotinu stranica završila zaključkom kako na području Belišća postoje dobri temelji da se gospodarstvo više orijentira na turizam.

Uz gradonačelnika Borića, Marini su čestitale i dogradonačelnica Marija Ilić te pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić.

-Čestitamo ti na uspjehu, posebno na diplomskom radu o gospodarskim aspektima razvoja našeg grada. Nadamo se da ćemo tvoja znanja moći upotrijebiti u napredak Belišća, a ukoliko bude bilo moguće, i pomoći ti oko zaposlenja. Grad Belišće surađuje s nekoliko građevinskih i arhitektonskih stručnjaka, Belišćana koji su vrsni u svojim strukama, koji su već davali prijedloge kako urediti i unaprijediti Belišće. Apatična situacija koja vlada u cijeloj regiji se mora promijeniti. Svima nam je potreban optimizam i ideje koje vi mladi i stručni ljudi imate, rekao je gradonačelnik Borić, uručujući prigodan poklon belišćanskoj magistri geografije. Monika Đogaš

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content