Novosti|

Grad Belišće postao je ponosni vlasnik titule Europski grad sporta 2017. godine!!!

Tim je povodom gradonačelnik Belišća Dinko Burić danas, 13. srpnja 2016. godine, sazvao konferenciju za novinare kako bi izvijestio javnost o ovom povijesnom trenutku za Belišće. Konferenciji je, uz predstavnike grada Belišća, nazočio i gospodin Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije, koja je i inicirala kandidaturu grada Belišća za ovu prestižnu titulu. Svoju titulu i zastavu kao glavno obilježje, koju će Belišće moći ponosno isticati u svome gradu i na svim sportskim događanjima i manifestacijama, predstavnici grada Belišća na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem primit će na velikoj svečanosti u Bruxellesu u Europskom parlamentu 16. studenog ove godine.

Europski grad sporta prestižna je titula koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Nagrada se dodjeljuje u trima kategorijama: veliki gradovi iznad 500.000 stanovnika, srednji od 25.000 do 500.000 stanovnika te mali gradovi koji imaju manje od 25.000 stanovnika, u koju pripada i Belišće. Tako je početkom srpnja u Belišću boravila četveročlana Komisija (predsjednik Gian F. Lupattelli, glavni tajnik Hugo Alonso te članovi Danilo Montanari i Guido Bovolo) koja je kroz tri dana obišla Belišće i njegova prigradska naselja te razgledala što sve čini podlogu za potvrdu kandidature Belišća kao grada sporta.

Njihov boravak započeo je 5. srpnja 2016. godine kada je u belišćanskoj vijećnici predstavljena Komisija te održana prezentacija kandidature grada Belišća za titulu Europski grad sporta 2017.  Dugi niz godina Belišće nosi naziv grada sporta te se upravo na tome temelji ova kandidatura. Temelji se na svim belišćanskim sportskim uspjesima, olimpijskim medaljama, nastupima na olimpijskim igrama, kao i brojnim osvojenim svjetskim i europskim prvenstvima. O tome što Belišću znači ova titula, osim izvanredne promidžbe grada, županije i države,  ističu se ogromne mogućnosti suradnje s drugim europskim gradovima koji su ponijeli ovu laskavu titulu na svim područjima, a osobito na području sporta, te dostupnost značajnih sredstava iz Europske unije za zajedničke projekte između tih gradova i njihovih sportskih klubova.

BELIŠĆE - Tabla ENG
Gradonačelnik Belišća Dinko Burić istaknuo je, među brojnim argumentima koji su doprinijeli ovakvoj odluci međunarodne Komisije, činjenicu da se iz gradskog proračuna za rad 31 sportske udruge izdvaja više od 2.600.000 kuna godišnje, što je više od 11 % izvornog gradskog proračuna, a što je prema riječima predsjednika Komisije Giana F. Lupattellija, jedna od najvećih stopa izdvajanja za sport u cijeloj Europi koju su oni do sada vidjeli, a u kojoj je, prema dostupnim podatcima, razina tog izdvajanja iz lokalnih proračuna oko 2,3 %.
Ovim vrijednim naslovom gradu Belišću otvaraju se brojne nove mogućnosti za suradnju s ostalim hrvatskim i europskim gradovima, nove mogućnosti financiranja i izdvajanja sredstava za sport, a u tome smjeru se već krenulo prijavom projekta prekogranične suradnje s Mađarskom. Radi se o suradnji između mađarskog Siklosa i Belišća, a u sklopu projekta se planiraju izgraditi tereni s umjetnom travom te organizirati škole nogometa i kampovi za djecu u oba grada.

Grad Belišće, ovjenčan neprolaznom veličinom sportskih uspjeha legende svjetskog i hrvatskog olimpizma Matije Ljubeka te svojih 5 svjetskih prvaka i osvajača više od 30 medalja sa svjetskih i europskih natjecanja u raznim sportskim disciplinama, s ponosom i punim pravom nosit će i ovu titulu EUROPSKOG GRADA SPORTA 2017. GODINE!!!

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content