Novosti|

Danas je u Velikoj vijećnici grada Belišća održana 32. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća.

Osim iznimnog zadovoljstva i ponosa svih dodijeljenom titulom „Europski grad sporta 2017. godine“ koje od prije nekoliko dana grad Belišće nosi, među svim točkama dnevnog reda posebno je bilo zanimljivo na aktualnom satu na kojem se raspravljalo o objektivnim pokazateljima stanja gospodarstva na području grada Belišća.

Na postavljeno vijećničko pitanje o gospodarstvu gradonačelnik Dinko Burić iznio je niz zanimljivih konkretnih podataka iz nedavno objavljenog izvještaja Financijske agencije (FINA) o rezultatima poslovanja poduzetnika u općinama i gradovima naše županije i Republike Hrvatske u 2015. godini.

Iz tih podataka vidljivo je da su u 2015. godini poduzetnici s područja grada Belišća po ostvarenoj neto dobiti uvjerljivo na prvom mjestu svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji (njih 42) ostvarivši sami neto dobit u iznosu od 93,6 milijuna kuna, što u odnosu na ostvarenu cjelokupnu neto dobit svih poduzetnika Osječko- baranjske županije koja je u 2015. godini iznosila 152,2 milijuna kuna, čini čak 61,5 % cjelokupne županijske neto dobiti.

Zanimljivi su i ostali podatci u poslovanju poduzetnika grada Belišća u odnosu na poduzetnike iz Osječko-baranjske županije iz kojih je vidljivo da je grad Belišće po ukupnoj dobiti razdoblja u apsolutnom iznosu na drugom mjestu (95,6 milijuna kuna), po ostvarenim ukupnim prihodima na trećem mjestu (1,58 milijardi kuna) te po broju zaposlenih u poduzetničkim tvrtkama (1.825) na četvrtom mjestu u Županiji.

K tome je posebno važan podatak da je u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu u gradu Belišću povećan broj zaposlenih u poduzetničkim tvrtkama za čak 11,1 % što je značajan porast, ne samo u razmjerima naše Županije, već i na razini Republike Hrvatske.

Dakle, na kraju 2015. godine na području grada Belišća ukupan broj zaposlenih, što kod poduzetnika, što kod ostalih poslovnih subjekata (neprofitne organizacije, obrtnici, proračunski korisnici, državne institucije i jedna banka) bio je 2.450 zaposlenih.

U usporedbi s poduzetnicima na razini cijele Republike Hrvatske grad Belišće se među 556 JLS (općina i gradova) prema ostvarenoj neto dobiti nalazi na 21. mjestu, prema dobiti razdoblja na 38., prema ukupnim prihodima na 45. i prema broju zaposlenih na 58. mjestu u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik je na sjednici također najavio početak izgradnje dugo očekivanog multifunkcionalnog društvenog doma u Gatu za drugu polovicu kolovoza ove godine. Da će kolovoz biti mjesec početka različitih radova na području Belišća, potvrđuje i činjenica da će započeti i izgradnja četvrtog kružnog toka u Belišću, na raskrižju ispred Centra za kulturu Sigmund Romberg, kao i parkiralište ispred navedene zgrade. Gradonačelnik je potvrdio da će sva parkirna mjesta u Belišću i dalje ostati besplatna, a nova parkirna mjesta planiraju se u dogledno vrijeme izgraditi i u Radničkoj ulici u Belišću, kao i ispred Župne crkve svetog Josipa u Belišću. Navedeni projekti dio su popisa od 19 kapitalnih projekata koji će se raditi u narednim mjesecima.

Na sjednici je gradonačelnik ponosno naveo da je Grad Belišće nedavno prijavo čak 10 projekata prekogranične suradnje, 5 projekata s Mađarskom i 5 sa Srbijom, ukupne vrijednsoti od 6,7 milijuna eura. Osim toga, prijavljeno je i 11 projekata u sklopu urbane aglomeracije Osijek što potvrđuje marljiv rad projektnog tima, ali i potrebnu za osnivanjem Lokalne razvojne agencije koja će uskoro biti registrirana kao trgovačko društvo.

Gradsko vijeće podržalo je i prijedlog Odluke o sklapanju Sporazuma o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Grada Belišća (Republika Hrvatska) i Općine Radoviš (Republika Makedonija). Nakon dugo godina, Belišće uspostavlja prijateljske odnose što promovira važnost međuljudske suradnje, ali mogućnost i povlačenja sredstava iz Europske unije putem transnacionalnih projekata. Svečano potpisivanje Sporazuma održat će se na svečanoj sjednici u sklopu Belišćanske zlatne jeseni kada će gosti iz Radoviša svojim program upotpuniti belišćansku manifestaciju.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content