Novosti|

Danas, 28. ožujka 2015. godine u Gradskoj upravi grada Belišća gradonačelnik Dinko Burić, sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, direktorom tvrtke „Hidrobel“ d.o.o. Andrejom Bičakom, direktoricom tvrtke „Kombel“ Marinom Novoselnik i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Belišća Tomislavom Vukelićem održao je konferenciju za medije gdje je najaktualnija tema bila jučerašnja obustava vode tvrtki Dvorac d.o.o. Valpovo.

Valpovo je jučer na nekoliko sati ostalo bez pitke vode, što je bio samo „krik upozorenja“ na ozbiljnost trenutne situacije. Gradski čelnici Grada Valpova i čelnici tvrtke „Dvorac“ d.o.o. posljednjih sedam dana su znali da će doći do prekida isporuke vode jer su dobili pismenu obavijest od strane Hidrobela, koju je Hidrobel uputio Dvorcu kao upozorenje na ozbiljnost situacije. Gradonačelnik Burić istaknuo je da je prošlo sedam mjeseci otkako Grad Belišće upozorava i pregovara s Gradom Valpovom koji unatoč svim molbama i upozorenjima ne plaća svoj dug u iznosu od 1.039.000,00 kuna.

Dvorac d.o.o. Valpovo uporno odbija potpisati novi ugovor za isporuku pitke vode. Stari Ugovor iz 2006. je raskinut 4. rujna 2014. s moratorijem do 4. prosinca 2014. te od 4. prosinca 2014. do danas ne postoji ugovor o isporuci vode za piće Dvorcu d.o.o. Valpovo. Samim ugovorom iz 2006. godine, točnije člankom 11. Ugovora o međusobnim odnosima u distribuciji vode za piće propisano je na koji način se ugovor može raskinuti „Ovaj ugovor se zaključuje na neodređeno vrijeme. U slučaju jednostranog raskida ovog Ugovora, određuje se otkazni rok od 3 (tri) mjeseca koji počinje teći od dana primitka pisane obavijesti o raskidu ovog Ugovora.”

Prijeti nam svima da za nekoliko tjedana kada dođu Englezi koji preuzimaju Duropack svi ostanemo bez pitke vode ukoliko tvrtki Hidrobel d.o.o. tvrtka Dvorac d.o.o. ne podmiri svoja dugovanja u iznosu od 1.039.000,00 kn”. Gradonačelnik Burić napomenuo je i da općina Marijanci uredno plaća sve troškove prema Hidrobelu. Dodao je kako građani Valpova vodu Dvorcu plaćaju 15,50 kuna, što je više za 1,70 kuna nego što inače plaćaju građani Belišća, a Hidrobel fakturira Dvorcu manje nego što naplaćuje stanovnicima Belišća. Dakle, Belišće je Valpovu isporučivalo pitku vodu bez ugovora, ali i s obavezom podmirenja svih troškova proizvodnje koju ima Hidrobel za proizvodnju vode i za Belišće i Valpovo, te kupnju neprerađene vode koju crpi Duropack i prodaje Hidrobelu koji ju dalje prerađuje.

Ukratko, za to vrijeme nenaplate potraživanja Hidrobela od Dvorca, trošak Dvorca dijelom je snosio Hidrobel, a što opterećuje u konačnici korisnike pitke vode s područja Belišća i Marijanaca. Burić je izjavio kako ne želi činiti kazneno djelo i podmirivati troškove koje Belišće nije samo napravilo, ali i da neće dopustiti da valpovačka vlast otjera Hidrobel u stečaj. Iako je dug Dvorca prema Hidrobelu 1.039.000,00 kn, Hidrobel je dužan Duropacku iznos od 752.000,00 kn, što znači da je Hidrobel vlastitim sredstvima za sada namirio dio duga Dvorca Valpovo prema tvrtki Duropack Valpovo u iznosu od 287.000,00 kn, ali više od toga nije moguće, niti se ima namjere činiti.

Svjestan sam sve ozbiljnosti i odgovornosti koju ova situacija za sobom nosi i iz tog razloga ovo je bio krik upozorenja da za nekoliko tjedana Valpovštini ( i Belišću i Valpovu), i Marijancima, prijeti mogući prestanak isporuke pitke vode, ali uvjeravam i vas i cjelokupnu Hrvatsku javnost da će blato i pljuvačka koja je sada tako silno bačena na mene u konačnici ostati na licima Ivića, Žulja i Mate Pušića, direktora Dvorca d.o.o., a ne na mom licu – istakno je Burić.

PITANJE GRADONAČELNIKA BELIŠĆA GRAĐANIMA VALPOVA:

„Povisili su vam cijenu vode i plaćate jednu od najskupljih voda, skuplju za 1,70 kn nego u Belišću, time ste omogućili Dvorcu da je skupio preko milijun kuna koje je trebao platiti za tu vodu Hidrobelu. Vama naplaćuju skuplju vodu, Hidrobelu nisu platili, gdje je 1.039.000,00 kn? Nadležnim institucijama, DORH-u, USKOK-u i Poreznoj upravi smo uputili prekjučer dopis da provjere da li se ovaj novac građana grada Valpova nalazi na žiro računu Dvorca.“

Ili su točne neslužbene informacije da se novac preljeva s računa tvrtke Dvorac na račun Grada Valpova i tvrtke Urbanizam d.o.o. Valpovo kako bi se pokrili gubici grada Valpova i njegovog proračuna?

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content