Novosti|

Gdje se možete upisati u zeleni katalog?
U katalog se možete upisati u Gradskoj upravi grada Belišća soba broj 3. (pon.-pet. od 8 do 15h) i Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo (pon-pet. od 11-15h i utor. i čet. od 11-19h). Također građani se u katalog mogu prijaviti putem e-mail na adresu ekokarasica@hotmail.com slanjem svih gore navedenih podataka. Vremenski period upisivanja u zeleni katalog kućanstava je od 15. IV. do 15. V. 2011. godine. O ciljevima i dosadašnjem radu Eko-Karašice građani se mogu informirati na web adresi (www.eko-karasica.com). Kontakt osobe u udruzi su Dinko Župan predsjednik Eko-Karašice (091-5252389) i Sandra Bašić dopredsjednica Eko-Karašice (098-9359492).

Projekt zamjene azbestnih ploča. Udruge za zaštitu okoliša i očuvanje prirode Eko-Karašica pokreće projekt zamjene azbestnih krovišta na području gradova Belišće i Valpovo, te projekt kojim bi se potakla masovnija instalacija solarnih panela. Budući da je velik broj kuća na području gradova Belišće i Valpovo prekriveno azbestnim pločama Eko-Karašica pokreće projekt putem kojeg bi se građani stimulirali da svoje krovove prekrivene azbestnim pločama zamjene sa ekološki prihvatljivijim materijalima. Cilj našeg projekta je omogućavanje povoljnije zamjene krovova i primjereno zbrinjavanje azbestnih ploča. Pod povoljnom zamjenom krovova naša udruga podrazumijeva povoljnu nabavku crijepa i lima za sva kućanstva koja bi mijenjala svoje krovove prekrivene azbestnim pločama. A pod primjerenim zbrinjavanjem podrazumijeva se ekološki prihvatljivo skidanje, transportiranje i pohranjivanje azbestnih ploča.

Zašto uklanjati azbestne ploče sa krovova? Azbest je dokazano štetan po zdravlje i u mnogim je zemljama, kao izrazito kancerogen materijal, strogo zabranjen. Osobito su opasna oštećenja u azbest-cementnim proizvodima gdje kroz pukotine i rupe ispadaju azbestna vlakna u obliku piljevine i prašine, a znanstveno je dokazano da je za pojavu karcinoma dovoljno tek jedno azbestno vlakno. Krovovi naših kuća u većini slučajeva su prekriveni sa starim pločama koje su se tijekom nekoliko desetljeća djelovanjem vremenskih prilika oštetile i na taj način postale potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje.

Zašto nam je potreban zeleni katalog kućanstava? Zeleni katalog kućanstava bio bi temelj na osnovu kojeg bi Eko-Karašica izradila projekte putem kojih bi se građankama i građanima omogućila povoljna zamjena krovova kao i povoljna nabavka solarnih panela. U zeleni katalog građanke i građani bi upisivali svoje ime i prezime, adresu i vrstu materijala kojim bi željeli zamijeniti azbestni krov (crijep ili lim) te kontakt (telefon ili e-mail adresa) putem kojeg bi dobivali pravovremene informacije o provedbi ili obustavi projekta. U katalog bi se upisivali i vlasnici kućanstava koji bi na svoje krovove željeli postaviti solarne panele. Tako bi se u katalog upisivale građanke i građani koji žele mijenjati krovove i postaviti solarne panela kao i oni koji samo žele mijenjati krovove ili samo žele postaviti solarne panele. Na osnovu sakupljenih prijava odnosno broja upisanih kućanstava u katalogu Eko-Karašica bi procijenila postoji li opravdanost za daljnju realizaciju projekta. Eko-Karašica će nakon sastavljanja zelenog kataloga organizirati javnu prezentaciju na kojoj bi svi zainteresirani mogli dobiti sve potrebne informacije i biti upućeni u daljnje korake u realizaciji projekta. Ovisno o tome kako bi protekao prvi projektni ciklus Eko-Karašica bi kontinuirano nastavila sa sličnim projektima. Stoga pozivamo sve zainteresirane građanke i građane da se upišu u zeleni katalog Eko-Karašice.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content