Novosti|

Udruga Centar mladih Belišće u partnerstvu s Gradom Belišćem i Centrom za socijalnu skrb Valpovo provodi projekt “Za osmijeh udomljene djece”.

U utorak, 15. ožujka provedena je prva edukacija za udomitelje u prostorijama Crvenog križa Valpovo.

Na početku edukacije sve prisutne udomitelje, goste i predavače pozdravili su predstavnici Centra mladih Belišće te se zahvalili na dolasku i suradnji koju pokazuju u provedbi navedenog projekta. Jedna od tema edukacije bila je “Kako uspješno učiti”, a predavač je bila psihologinja Daria Rickert Draženović. Psihologinja je uputila udomitelje koji su znakovi poteškoća u učenju, kako ih prepoznati i pomoći djeci da budu uspješnija u učenju i ostvare bolje rezultate.

Druga tema edukacije je bila “Zlostavljanje i zanemarivanje djece te posljedice navedenog ponašanja”. Izlagateljica ove teme bila je magistrica primarnog obrazovanja Monika Jurkin koja je udomiteljima izložila vrste zlostavljanja djece, posljedice i kako pomoći djeci da nakon zlostavljanja i zanemarivanja nastave sa svojim životom.

Važnost projekt „Za osmijeh udomljene djece“ prepoznalo je i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje i financira provedbu projekta. Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Valpovo ima 13 udomiteljskih obitelji koje trenutno udomljuju 24 djece i nužno je povećanje broja udomitelja. Naime, svi stručnjaci se slažu kako prednost treba dati obiteljskim oblicima skrbi, a samo ako je neophodno predviđa se institucionalna skrb. Projektom „Za osmijeh udomljene djece“ promiče se udomiteljstvo kao zamjenska obitelj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te se želi unaprijediti kvaliteta podrške udomiteljima i djeci.

Tijekom provedbe projekta, od studenog 2015. do studenog 2016., provest će se savjetovanja te edukativne aktivnosti i radionice za udomitelje i djecu.

Cilj svih projektnih aktivnosti, koje smo proveli i koje slijede, i samog projekta je poticanje društvene solidarnosti i promicanje udomiteljstva kao zamjenske obitelji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te unapređenje kvalitete udomiteljske podrške djeci. Djeci je potrebna briga i potpora odraslih osoba kako bi izrasli u odgovorne i savjesne osobe.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content