Novosti|

Na adresu CTK Valpovo-Belišće prošloga je tjedna stigla je bespilotna letjelica (dron). Ipak, nije samostalno doletjela jer je stigla potpuno rastavljena na najsitnije komponente u čijemu će sastavljanju sudjelovati mladi tehničari iz viših razreda OŠ, te iz srednje škole. Gotov dron trebao bi težiti oko 1000 g, a bit će konstruiran od kombinacije aluminija i ugljičnih vlakana. Promjer drona s montiranim propelerima je 110 centimetara, a ukupna nosivost nešto veća od 4 kilograma (svaki motor cca 1 kg) tako da će moći poletjeti noseći kameru visoke rezolucije (4K) posebno namijenjenu snimanju iz zraka i još jednu dodatnu malenu kameru koja služi ako bi pilot pomoću posebnih naočala vidio svijet iz perspektive drona. Prve radionice već su održane, a na njima su testirani motori, upravljački sustav, senzori i kamere.

Normalno da se ovoj radionici mogu priključiti i svi zainteresirani učenici i drugi građani koji žele sudjelovati u ovoj radionici.

Paralelno sa sastavljanjem letjelice pripremaju se i materijali za ishodovanje potrebnih dozvola. Zajednica će organizirati i tečaj za rad ovom letjelicom.

Voditelj: Tomislav Kudeljnjak

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content