Novosti|

Nakon što su grad Belišće i općina Radoviš iz Republike Makedonije 17.9.2016. godine potpisali Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, na poziv gradonačelnika općine Radoviš Saška Nikolova gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, zamjenica Ljerka Vučković i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Pavo Milekić sa suradnicima boravili su u službenom posjetu općini Radoviš od 14. do 16. 10. 2016. godine, u sklopu tradicionalne manifestacije „Samun em Tatlija“. Tom prigodom u Radovišu su boravile i delegacije ostalih prijateljskih općina i gradova općine Radoviš, iz Rusije, Bugarske, Turske, Rumunjske i Srbije.

Prvog dana boravka  u sklopu službenog otvorenja navedene manifestacije predstavnici grada Belišća prisustvovali su svečanom otvorenju izložbe fotografija pod nazivom „Moments“ autora Vase Zdravkova.

Nakon kratkog predstavljanja izložbe i autora nazočnima se obratio gradonačelnik općine Radoviš Saško Nikolov te izrazio posebno zadovoljstvo zbog nazočnosti svih gradova i općina prijatelja. Nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić koji se zahvalio domaćinima na pozivu i izrazio zadovoljstvo zbog nazočnosti na ovoj značajnoj manifestaciji. Nakon održane izložbe predstavnici svih delegacija posjetili su kulturno-zabavni program.

Drugi dan boravka bio je rezerviran za obilazak kulturnih, povijesnih i vjerskih znamenitosti općine Radoviš u sklopu koje su posjetili crkvu sv. Trojstva, Rimski most, Etno muzej, Javnu knjižnicu te šetalište Sveti Spaso Radoviški. Istog dana održan je i središnji dio manifestacije gdje su na središnjoj pozornici nastupili članovi kulturno-umjetničkog društva iz općine Radoviš „Aco Karamanov“ te ostala kulturno-umjetnička društva prijateljskih gradova i općina. U središnjem programu nastupili su i članovi tamburaškog sastava „Ravnica“ koji su tradicionalnim skladbama predstavili Republiku Hrvatsku, Slavoniju i Baranju i grad Belišće. Neizostavni dio programa bila je gastro prezentacija tradicijskog makedonskog jela. Samo za tu prigodu pripremljen je pet metarski mega samun koji je gradonačelnik općine Radoviš zajedno s ostalim nazočnim predstavnicima gradova i općina prijatelja podijelio prisutnim građanima.

Službeni dio susreta svih delegacija nastavljen je prezentacijom lokalnog razvoja općine Radoviš u hotelu „Bel Kamen“ na planini Plačkovica koju je predstavio savjetnik za lokalni i ekonomski razvoj općine Radoviš Lazar Gazepov. Tijekom prezentacije, nazočnima su predstavljeni svi projekti koje je općina Radoviš realizirala ili je njihova provedba u tijeku iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, uređenja naselja, te ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport, turizam i ostala područja značajna za razvoj lokalne zajednice.

Nakon prezentacije susret delegacija nastavljen je zajedničkim druženjem uz svečanu večeru na kojoj su službeno predstavljene delegacije općina i gradova prijatelja, a tijekom večeri razmijenjena su iskustva i stečena znanja od interesa za razvoj lokalne zajednice.

Posljednjeg dana posjeta, gradonačelnik općine Radoviš i predsjednik općinske skupštine primili su gradonačelnika Belišća i njegovu zamjenicu u službenim prostorijama općine gdje su izmjenili riječi zahvale i nastavak međusobne suradnje na svim područjima dviju lokalnih zajednica.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content