Novosti|

Početkom rujna u posjet belišćanskom Crkvenom pjevačkom društvu „Mir“ došlo je četrdesetak gostiju iz Njemačke kao rezultat suradnje duge dvadesetak godina koja je započela u u vrijeme Domovinskog rata, kada su žene i djeca našle sklonište od ratnih strahota u obiteljima u Voerdeu i Spellenu, prijateljskim župama belišćanske župe Svetog Josipa Radnika.

Nebrojeno puta su ljudi iz Voerdea slali konvoje i humanitarnu pomoć za Hrvatsku, a prijateljstvo s belišćanskom župom, posebno sa Crkvenim pjevačkim društvom Mir nastavilo se ponajprije zahvaljujući Đurđici Pavičić, dugogodišnjoj predsjednici Mir-a. Belišćani, odnosno članovi CPD Mir šest su puta bili gosti njemačke župe u Voerdeu, gdje su održali mnoge koncerte, a svaki su puta bili smješteni u obiteljima stanovnika Voerdea. Zadnji puta Mirovci su ondje bili prije dvije godine.

Tijekom posjeta održan je i večernji koncert u velikoj vijećnici gradske uprave u Belišću, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Goste je na početku koncerta pozdravio belišćanski gradonačelnik Zvonko Borić zajedno sa dogradonačelnicom Marijom Ilić i predsjednikom Gradskog vijeća Dinkom Huisom, koji je izrazio zadovoljstvo zbog dugogodišnje suradnje i prijateljstva CPD-a Mir i Voerdea, napominjući kako je došlo vrijeme da se ta suradnja i službeno potvrdi kroz bratimljenje Belišća i Voerdea. Gosti, pod dirigentskom palicom Stefana Buscherfelda, predstavili su se s desetak pjesama, većinom gospela, dok su program s nekoliko popularnih skladbi, neuobičajenih za njihov repertoar, otpjevali Mir-ovci, pod vodstvom Želimira Sušića. Nakon koncerta slijedila je večera u duhovno – rekreacijskom centru Emaus, gdje su gosti i domaćini, osim u večeri, uživali u svirci Iovallius benda.

Iako su i Nijemci nekoliko puta gostovali kod nas, ovo je bio prvi puta da su došli u ovako velikom broju i da su došli kao crkveni zbor – združeni zbor članova gospel zbora i zbora mladih. Domaćinstvo su im u Belišću, Valpovu i prigradskim naseljima pružili ne smo članovi Mir-a, već i obitelji s kojima su pojedini Nijemci već godinama u kontaktu. Nakon dolaska u četvrtak u poslijepodnevnim sati, gostima je dobrodošlicu poželio belišćanski župnik fra Josip Vrdoljak. Tijekom posjeta domaćini su iskoristili kako bi svojim gostima pokazali znamenitosti našega kraja – od svetišta svete Ane, belišćanskog mosta, Paleja i starog gatera, do posebnosti valpovačkog perivoja i dvorca. Mirovci su organizirali i posjet Vukovaru gdje su obišli vukovarsku bolnicu, memorijalno groblje i memorijalni centar Ovčara. Mirovci su, naime, svoje goste odveli na cjelodnevni izlet na orahovačko jezero, gdje je majstor od 50-litarskog kotlića bio Želimir Sušić. Većina gostiju nije znala što je čobanac, pa su s nestrpljenjem čekali u redu na svoju porciju, iscrpljeni kupanjem i zabavom na prekrasnom prostoru orahovačkog jezera. Gosti i Voerdea nakon sv.mise u belišćanskoj crkvi u nedjelju krenuli su put svojim kućama sa lijepim uspomenama iz našeg Belišća.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content