Novosti|

Belišćanski triatlonac i maratonac Boris Nago, nakon što je sredinom godine završio najzahtjevnije svjetsko triatlon natjecanje, klagenfurtski Ironman, početkom studenog istrčao je njujorški maraton! Boris je od New Yorka prošao, vidio i doživio ovaj svjetski megalopolis za 3 sata, 17 minuta i 18 sekundi, jer toliko mu je naime trebalo vremena da završi jedan od tzv. Big five (Velikih pet) svjetskih maratona. Može tako staviti „kvačice“ na dva od ovih pet, jer je uz ovaj u Velikoj jabuci, nastupio i okončao maraton u Berlinu. Dva puta. Ostaje mu za pokoriti bostonski, londonski i onaj u Chicagu.

Boris je bio jedan od ukupno 19 Hrvata koji su sudjelovali na ovogodišnjem izdanju NYCM-a. Za njegov vizualni identitet u opremi sa neizostavnim crvenim kvadratićima dok je trčao ulicama i avenijama grada, koji su Njujorčani i oko 2,5 milijuna gledatelja sa odobravanjem pozdravljali, zaslužan je sponzor Ferivi sport i Ferdo Kraljević, koji je i sam trčao ovaj maraton. Za smještaj zahvalu upućuje prijateljima Višnji i Zoranu, koji su ga ugostili u njihovom domu u Queensu.
Sa već spomenutim vremenom od 3 sata 17 minuta i 18 sekundi, Belišćanin je utrku završio kao 3019., odnosno 505. u svojoj dobnoj kategoriji. Pobjednik je sa rekordom maratona Kenijac Geoffrey Mutai (2:05:06 h), dok je kod žena najbrža bila Firehiwot Dado iz Etiopije sa vremenom 2:33:05.

„Što reći, gdje započeti. O tih tjedan dana mogao bih pričati satima. Od samog leta od Budimpešte do zračne luke JFK, samog doživljaja grada, maratona u kojem je sudjelovalo preko 47 500 sportaša i svemu onome što je moj boravak u Americi učinilo potpunim. Jednom riječju, u najpozitivnijem smislu, ludnica! „Bio sam podjeljen u plavu skupinu sa brojem 7520. Startali smo u razmacima od pola sata, zbog nesnosne gužve koja se na startu stvara. Prije znaka startnog pištolja, zvuci američke himne i Sinatrine antologijske pjesme New York, New York. Trčeći maraton prolazite kroz pet velikih okruga koji čine NY, Queens, Staten Island, Manhattan, Brooklyn i Bronx, dok je cilj u poznatom Central Parku. New York je stvarno grad za sebe, a maraton je kao što sam čuo od drugih „dok to ne doživiš, ne može se ispričati“ i stvarno je tako. Ostao sam prepun dojmova i rekao sam sebi da moram doći ponovno. Grad je fenomenalno organiziran, jako je jednostavan za snalaženje, jer imaju brojeve ulica i avenije i vi sve što morate je pratiti te brojeve na križanjima, a ulice su sve pod pravim kutem, tako da je stvarno super. Cijeli grad je izvrsno povezan podzemnom željeznicom i autobusnim linijama, a fascinirala me ćistoča ulica i zraka, usudio bih se reći da je čišći nego u našem gradu. Sigurnost je na najvećoj mogućoj razini, nigdje nema niti jednog grafita niti drugog što se inače može vidjeti na filmovima. Svi su gostoljubivi i žele pomoći. Policije ima dosta, ali su nenametljivi i stalno pri ruci, ako bilo što rebate“ “ – kaže Boris Nago.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content