Novosti|

HPD „Belišće“ je po drugi put organiziralo Opću planinarsku školu u skladu s Pravilnikom o općoj planinarskoj školi HPS-a. Rad škole je započeo 23. 2., a predavanja su završila 23. 4. 2017.g.  Predavanja su se održavala četvrtkom. Praktična znanja i vježbe su se održavala na izletima, a propisan dvodnevni izlet je bio u Gazijama 11. i 12. 3. 2017.g.

Školu su pohađala 33 sudionika te je bilo obuhvaćeno 15 predmeta: Povijest planinarstva, Planinarska organizacija, Poznavanje planina, Zaštita prirode, Meteorologija,  Oprema, Pripreme za odlazak u planinu, Boravak u planinama, Kretanje u planinama, Opasnost  u planinama, Prva pomoć,Osnove spašavanja i HGSS, Korištenje tehničke opreme, Orijentacija i Speleologija. Voditelj škole predsjednik Zdenko Kovač bio je i  jedan od predavača.  Ostali predavači bili su: Slobodan Soldo- član Društva, pripadnik HGSS-a njegov pročelnik HGSS –stanica Osijek, Josip Diklić- pripadnik HGSS-a, Darija Galinac- pripadnica HGSS-a,Vlasta Novosel- pripadnica HGSS-a stanice Slavonski Brod, Mila Andrić- članica Društva i vodić, Zoran Marković-član Društva i vodić, Otmar Tossenberger- Predsjednik udruge Slavonski planinari Osijek, Đorđe Balić- pripadnik udruge Slavonski planinari.

Bez obzira na dosadašnja iskustva u planinarenju i obrazovnom statusu polaznika, naučilo se puno toga novog i korisnog za siguran boravak u planinama.  Praćenje nastave i vježbi bilo je zanimljivo i odvijalo se u ugodnoj atmosferi.  Završnom ispitu pristupilo se 6. i 7. 5.  u planinarskoj kući „Tivanovo“ u Gazijama. Članovi ispitne komisije  bili su: Zdenko Kovač, Slobodan Soldo i Otmar Tossenberger.

Prvi dan  polaznici su proveli oko 5 sati na stazama Krndije.  Tu se utvrđivalo znanje iz orijentacije (korištenje kompasa i karte), meteorologije, prve pomoći, vještine kretanja, korištenja opreme i dr.  Po povratku nakon objeda i odmora pristupilo se pisanju testa. Test je unificiran iz HPS-a s 100 pitanja iz svih područja, a naš predsjednik udruge Slavonskih planinara nas je počastio s još 7 pitanja o planinarstvu u Slavoniji.

Drugi dan ispitu su pristupila još tri člana, koji nisu bili u mogućnosti pristupiti dan ranije. Nakon obrade i ispravka testova, svaki član je pred komisijom razgovarao o pitanjima na koje nije dao ili je dao nepotpun odgovor, a članovi komisije su sva ova pitanja detaljno objasnili. Na ovaj način su svi ispitanici u potpunosti svladali predviđeni program. Ispitu je pristupilo 26 članova našeg Društva i 1 članica HPD „Bršljan-Jankovac“ iz Osijeka.  Na svečan način uručene su diplome svim učesnicima ispita. Članovi komisije pohvalili su polaznike za zalaganje i rezultate na ispitu.  Polaznici su iskazali zahvalnost na stručnim i zanimljivim predavanjima predavača. Ugodno druženje je nastavljeno do poslijepodnevnih sati.

Do sada je u našem Društvu bilo 16 planinara s završenom općom planinarskom školom, a sada je taj broj povećan za 26. Možemo biti zadovoljni da uz 8 školovanih vodiča  imamo i 42 školovana planinara. Ostala su još 4 člana koji su pohađali  školu, ali nisu bili u mogućnosti izići na ispit. Oni to mogu učiniti kasnije u nekom drugom planinarskom društvu.

Sa zadovoljstvom možemo zaključiti, da smo odradili jedan zahtjevan zadatak i nastaviti s planinarskim izletima sigurnije i spremnije.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content