Novosti|

Sajam „Sa(n)jam knjige u Istri“ organizira se u Puli, dvadeset i drugu godinu za redom. Od svog osnutka, pulski je Sajam knjiga postao nezaobilaznom hrvatskom i međunarodnom kulturnom manifestacijom visoke europske razine s autentičnim modelom predstavljanja knjiga i autora. Stoga je ove godine knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, ravnateljica Vlasta Putar, posjetila sajam 30. studenoga 2016 godine.

Sajam je izuzetno dobro organiziran, a najveća pohvala za knjižničare je činjenica da su smislili Nulti dan – dan za knjižničare. Taj dan, prije otvaranja Sajma, mogu ući samo prijavljeni knjižničari i sudjelovati na tradicionalnom događanju „Doručak s autorom“ koji je ove godine bio s poznatom pionirkom knjižničarstva u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Aleksandrom Horvat. Knjižničari su također imali mogućnost kupovati knjige prije svih posjetitelja, uz stručnu pomoć te uz pomoć brojnih pomagača na Sajmu koji bi uvijek bili blizu za nositi knjige, pronaći naslov ili izdavača kojeg tražite te odgovoriti na sva pitanja koja može imati jedna znatiželjna knjižničarka.

Sajam je neobično tih, uz laganu glazbu, u ugodnom prostoru stare zgrade Doma hrvatskih branitelja u Puli. Tamo je ujedno smješten i jedna dio Sveučilišne knjižnice u Puli, Mornarička knjižnica i bilo je osobito zadovoljstvo šetati i pregledavati knjige. Događanje je osmišljeno tako da knjižničari imaju doticaj sa svojom strukom, a istovremeno uživaju i u odabiru knjige za svoje korisnike. Na polovici događanja organiziran je i ručak za sve sudionike. Nakon toga, uslijedilo je predavanje ravnateljica i knjižničarki iz Mestne knjižnice Ljubljana, uz voditeljicu programa Tijanu Barbić-Domazet, jer su gošće govorile slovenski. Predavanje pod nazivom Knjižnice u UNESC0-vom gradu literature: Stvaranje novih modela predstavljanja knjiga, bilo je pravi primjer kako je knjižnica integrirana u sustav grada. Recimo, u Ljubljani, gdje su sve knjižnice umrežene, u svakoj knjižnici možete kupiti karticu kojom podižete knjige, čitate novine, koristite računalo i sve usluge knjižnice, ali istovremeno se vozite i ljubljanskim javnim prijevozom, a sve skupa organizirano je u suradnji s gradom. Poslije predavanja, pa sve do 20 sati, knjižničari su mogli do kraja razgledati Sajam i kupiti knjige prije svih.

Sutradan je također bilo organiziranih događanja. Prvo je bila stručna rasprava „Knjižnice i politika“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula koju je vodila članica Hrvatskog knjižničnog vijeća, viša knjižničarka Tea Grujić.  Ona je izvrsno predočila stanje knjižnica u Hrvatskoj, te pomogla svima prisutnima koji su imali pokoje pitanje. Potom je održan Okrugli stol „Knjižnice i književni portali: u funkciji korisnika“. Nakon toga službeno je otvoren Sajam koji će trajati sve do 10. prosinca 2016. godine.

U želji  poticanja čitanja, Sa(n)jam knjige je osnovao i književnu nagradu Kiklop koja je nakon 11 godina postojanja bila jedna od najznačajnijih književnih nagrada u Hrvatskoj. U istom cilju, prije devet  godina osnovan je i Festival dječje knjige Monte Librić, jedinstvena književna manifestacija posvećena najmlađim čitateljima.

Sve ovo i više je nego dovoljno dobar razlog za posjetiti pulski sajam i sljedeće godine.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content