Novosti|

U dva radna, slikarska dana, 17. i 18. lipnja 2017. godine, u dvorištu Doma Demokratskog saveza Vojvođanskih Hrvata u Subotici, slikari i slikarice iz Hrvatske, Mađarske i Srbije okupili su se na poziv Hrvatske likovne udruge CroArt i stvarali na temu panonskih pejzaža. Koloniju je u 17. lipnja svečano otvorio predsjednik CroArt-a Josip Horvat. Umjetnici su potom prionuli na stvaranje novih umjetničkih djela.

„Susret slikara na šestom sazivu kolonije Panon Subotica okupio je ove godine dvadesetak umjetnika iz triju zemlje, članova naše likovne udruge i inozemstva, od kojih je četvero iz hrvatske Likovne udruge Belart iz Belišća, s kojom HLU CroArt već četvrtu godinu njeguje izvrsnu suradnju, te nekoliko slikara iz Mađarske“, pojasnio je predsjednik CroArt-a Josip Horvat upoznajući nas s nekima od sudionika ove slikarske kolonije.

Belišćansku Likovnu udrugu Bel-Art predstavljali su Vesna i Ivan Vajda, Jadranka Berak i Tin Lacković. „Četvrti puta sudjelujem na likovnoj koloniji Panon Subotica i uvijek se rado odazivam pozivu predsjednika CroArt-a, jer ovo je jedno vrlo zanimljivo i korisno iskustvo i odličan način zbližavanja na likovnom planu. Kroz jedno fantastično druženje jednostavno nam svima bude lijepo. Ovoga puta teme Bel-Artovih slikara bile su, u skladu s nazivom kolonije, za panonske motive nizine, pejzaže, neke stare zaboravljene salaše, mrtvu prirodu vezanu za seoske detalje. Radili smo različitim tehnikama: akril, akvarel i pastel.” Rekao nam je Ivan Vajda, predsjednik LU Bel-Art.

Organizator likovne kolonije Panon Subotica se pobrinuo da gostima iz Hrvatske i Mađarske obogati boravak u Subotici, pa je istoga dana u poslijepodnevnim satima organiziran posjet Paličkom jezeru.

Svečanim zatvaranjem u nedjelju, 18. lipnja, uz prigodnu izložbu novonastalih radova svih sudionika i stručni komentar povjesničara umjetnosti Branimira Kopilovića, završena je slikarska kolonija Panon Subotica 2017.

 

Tekst i foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content