Novosti iz života udruga|

Gastrofest u Bocanjevcima oduševio je posjetitelje svojom autentičnom ponudom tradicionalnih specijaliteta i bogatom kulturnom ponudom. Ova manifestacija, održana u idiličnom slavonskom selu Bocanjevci, okupila je ljubitelje tradicionalne kuhinje i kulturnog nasljeđa iz cijele Hrvatske pa i šire.

Kao i svake godine do sada, članovi Udruge dragovoljaca Belišća rado su sudjelovali na Gastrofestu u pripremi jela koja nisu česta u današnje vrijeme ali su isto tako jako dobro zapažena i omiljena, a nekima i nikada isprobana jela do sada. U specijalnoj izvedbi naše prezentacije jela, glavni meštri kuhinje bili su Josip Anić i mali od kužine Mario Pavlović u pripremi jela pržene Babuške i Kucini u masti na takozvanoj “talandari”.

Posjetitelji su imali priliku da uživaju u širokom spektru starinskih jela pripremljenih po receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Na stolovima su se našli tradicionalni specijaliteti poput sarme, čobanca, domaćeg tijesta, raznih paprikaša, kolača i raznih slatkiša koji su očarali nepca posjetitelja. Pored gastronomske ponude, gosti na Gastrofestu mogli su da sudjeluju u raznim radionicama na kojima su mogli naučiti kako pripremiti neka od ovih tradicionalnih jela ali i da uživaju u glazbi koja predstavlja ovo naše podneblje, folklornim nastupima i drugim kulturnim programima koji su upotpunili doživljaj ovog gastrofesta.
Gastrofest starinskih jela u Bocanjevcima predstavlja divnu priliku da se očuva i promovira bogato kulturno nasljeđe ovog kraja, te da se posjetiteljima pruži jedinstveno iskustvo uživanja u tradicionalnoj kuhinji i atmosferi slavonskog sela Bocanjevci. Ovaj događaj svakako predstavlja važan korak k očuvanju i promociji tradicionalnih vrijednosti i običaja koja čine srž identiteta ovog kraja.  

Predrag Trbojević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content