Novosti|

U petak 26. rujna 2014. godine u Zaboku je održan 8. Susret Gradova i općina – prijatelja djece. U Zaboku se okupilo preko 250 sudionika, djece i odraslih iz gradova i općina prijatelja djece iz cijele Hrvatske, izvođača, volontera, volonterki i organizatora 8. Susreta, a grad Belišće predstavljala je pročelnica za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić.

Grad Zabok je u suradnji s Koordinacijskim odborom Akcije„Grad Zabok – prijatelj djece“ i Društvom Naša djeca Zabok kao koordinatorom aktivnosti za sudionike Susreta pripremio bogat program. 8. Susret gradova i općina – prijatelja djece održao se u ozračju obilježavanja 15 godina Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića. Tema ovogodišnjeg Susreta bila je „Volontiranje u akciji Gradovi i općine – prijatelji djece“ uz primjere dobre prakse domaćina susreta. Posebno za ovu prigodu snimljen je film o volonterskim akcijama i aktivnostima koje se provode u Društvu Naša djeca Zabok i u koje se uključuje velik broj mladih.

Svečanom otvaranju Susreta prisustvovali su mnogi cijenjeni gosti. U ime domaćina skup su pozdravile dječja gradonačelnica Ema Smolić, Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Zabok prijatelj djece te gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek. Sudionicima su se obratili i cijenjeni gosti koji su prepoznali važnost Susreta gradova i općina prijatelja djece u Zaboku te se odazvali pozivu: predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, savjetnica za društvene djelatnosti predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec Mojzeš i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić. Putem videoporuke, sudionike 8. Susreta u Zaboku pozdravio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Bogat program svečanog otvaranja susreta, u kojem su sudjelovala djeca iz dramske i plesne radionice DND-a, mali tamburaši, plesni par KUD-a Zabok i dječji zbor DND-a „Zabočki mališani“, oduševio je sve prisutne.

Nakon svečanog otvaranja odrasli sudionici Susreta sudjelovali su u radionicama na temu promocije volonterstva. Nakon uvodnog izlaganja, vezanog uz volonterski rad u Akciji, sudionici su raspravljali u 4 diskusijske radionice na teme: Lokalna međusektorska suradnja u razvoju volonterstva, Utjecaj provedbe akcije G/O prijatelji djece na razvoj volonterstva, Osobna motivacija za volontiranje i sudjelovanje u promicanju volonterstva i Formalni obrazovni sustav i razvoj volonterstva. U radionicama su izrađeni zaključci susreta, koji će poslužiti u daljnjim zagovaračkim naporima usmjerenima na promicanje volonterstva i odgoja za volontiranje.

Za djecu je organizirano predstavljanje pobjedničkih filmova s KIKI festival – Međunarodnog festivala dječjeg filma koji organizira DND Zabok u suradnji s udrugom Gokul. Slijedile su kreativno zabavne radionice pod nazivima: Zdravo i fino, Klopotec, Maštaonica, Pošalji osmijeh i Riječ po riječ-priča u kojima su se djeca družila, naučila nešto novo i stjecala nova prijateljstva. Nakon radionica sva djeca su se našla na Trgu K.Š. Đalski i ovjekovječila ovaj Susret fotografiranjem uz tablu Grad Zabok – prijatelj djece i pano koji je posebno za ovaj Susret napravljen prema uratku volontera i na kojem se nalaze svi Gradovi i općine koji nose prestižnu titulu Grad/općina prijatelj djece. Na najbolji mogući način Grad Zabok i Društvo Naša djeca Zabok sa svojim suradnicima predstavilo je sva postignuća kojima se Grad Zabok može pohvaliti u okviru Akcije, a za samu organizaciju Susreta domaćini su od sudionika Susreta dobili pohvale vezane uz pripremljenost i organiziranost susreta.

Izvor: www.zabok.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content