Novosti|

U nedjelju, 11. 6. 2017. godine, na Krndiji se okupilo oko 150 slavonskih planinara i izletnika.

Planinarsko društvo „Krndija“ Našice po 24. je put organizator ovih skupova. Uz 11 članova HPD-a „Belišće“ okupilo se još oko 150  planinara iz više slavonskih planinarskih društava.  Skup je održan na Paulinovcu (mala livada s izvorom vode okružena šumom), poznatom mjestu okupljanja planinara i izletnika.

Kao i do sada, domaćini su se iskazali kao dobri organizatori. Nakon srdačnog dočeka i pozdravne riječi predsjednika krenulo se na staze. Ovim skupom obilježila se i 60. obljetnica Slavonskog planinarskog puta-najduže planinarske obilaznice u Hrvatskoj, koja je u prvoj verziji krenula iz Londžice.

Kraća staza oko dva sata hoda vodila je do Bedem-grada, a dulja predviđena 4 sata hoda do planinarskog objekta Londžica (bivša željeznička postaja, sada uređena kao planinarska kuća). Većina naših članova odlučila se za dulju stazu. Vrijeme je bilo idealno za planinarenje, sunčano uz osvježavajući vjetar. Lijepo uređena staza vodi kroz prelijepe predjele ove najstarije slavonske ljepotice. Potok, izvori vode, visoka stabla bjelogorice, u jednom dijelu i crnogorice dočarali su svu ljepotu ove planine. Nakon zadržavanja i osvježenja u Londžici uslijedio je povratak do Ivinih voda (izvor i potok u blizini). Ondje se nakon kraćeg odmora dolazi do odluke o produženju povratka za još oko sat vremena hoda preko Bedem-grada do Paulinovca. Tako se grupa razdvojila, veći dio sudionika nastavlja planiranom trasom, a manja grupa novom dogovorenom. Hodalo se ubrzano i kod stare gradine se kratko odmaralo te je nakon fotografiranja nastavljen put prema Paulinovcu.  Stazom kroz debeli šumski hlad i uz ugodni cvrkut ptica stižemo na mjesto okupljanja. Tamo već okupljeni veseli planinari uživaju u planinarskim delicijama uz zvuke tambura i harmonike. Nakon okrijepe jelom i pićem i naša grupa pridružila se pjesmi i plesu do kasnih poslijepodnevnih sati.

Ovim izletom odrađen je uzvratni posjet dugogodišnjim planinarskim prijateljima iz Našica, a dobro je došao i kondicijski trening za pohod na zahtjevne staze Velebita, od 15. do 18. 6. 2017. godine.

Autor teksta: Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content