Novosti|

Već punih dvadeset godina UHDDR Belišće tradicionalno obilježava 30. studeni, dan kada je prije 23 godine izvršena prva akcija 107. brigade HV-a na tada okupiranoj Baranji, te dan kada su u Torjancima, za buduću slobodnu i samostalnu Hrvatsku svoje živote položili Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Dervenšek i Damir Banović.

Središnjicu događaja čini misa zadušnica za poginule pripadnike akcije: Pavu, Marka, Darka i Damira ali i za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Misu je predvodio fra Marin Matančić, župni vikar, koji se u propovjedi osvrnuo i na preživjele branitelje i njihov trenutni teški status u društvu.

Neposredno pred misu položen je vijenac i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 107. brigade HV, na lijevoj obali Drave, a polaganju su nazočili pored organizatora UHDDR-a Belišće, obitelji poginulih, HVIDR-a Belišće, HVIDR-a Valpovo, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata, Udruga udovica Domovinskog rata, Udruga umirovljenika MUP-a, te predstavnici gradova i općina.

Po završetku svete mise u prostorijama UHDDR-a dragovoljcima su se pridružili fra Marin Matančić, župni vikar i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković. Uz ugodne razgovore članovi udruge su goste upoznali s radom udruge te ih proveli kroz Spomen sobu poginulih branitelja.

Ovako je to izgledalo davne 1994. Procesija od crkve u Bistrincima do svetišta sv. Ane dijelom je prolazila kroz polja jer su s druge strane još marljivo vrebali okupatorski vojnici.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content