Novosti|

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, tj. informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Ove godine, tema Festivala znanosti je SUNCE, a održava se od 20. do 25. travnja.

Tragom takvih razmišljanja, SŠ Valpovo treću godinu nastoji zainteresirati mlade za znanost. Proširenjem suradnje na Zajednicom tehničke kulture Valpovo-Belišće i OŠ M.P. Katančić –

– Valpovo, nastoji se mlađoj populaciji predstaviti i popularizirati znanost. Aktivnosti će se održati u srijedu, 22. 04. 2015. u SŠ Valpovo (K. Hornung) i OŠ M.P.Katančić (K. Hornung, B. Pantoš).

U OŠ M.P. Katančić – Valpovo sudjelovati će učenici osmih razreda, astronomi i mali bistrići. Temu Sunce obraditi će na nekoliko načina:

– izložbom fotografija sa zadnje pomrčine Sunca
– izradom plakata s temama: Sunce, Pomrčina Sunca, Sunce-obnovljivi izvor energije
– radionica: Izračunavanje vremena u kojem se Zemlja okrene oko svoje osi

Više o FZ pogledajte na: http://www.festivalznanosti.hr/2015/ ili na https://hr-hr.facebook.com/FestivalZnanosti

fz1-620x878

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće organizirati će stručno predavanje vezano za temu Sunce. Predavanje će održati dr.sc. astrofizike Ivica Skokić koji je izabrao temu ALMA – novi pogled na Sunce. Atacama Large Millimeter/submillimeter Array je radio-teleskop koji sačinjavaju 66 antena promjera 12 i 7 metara, a smješten je na 5000m u pustinji Atacama u Čileu. To je jedan od najvećih astronomskih projekata čiji je cilj promatranje hladnog Svemira s neviđenom rezolucijom. Dio vremena, ALMA će se koristiti za opažanje Sunca, posebno kromosfere, bljeskova i filamenata. U predavanju će se opisati ALMA te trenutni napori i rezultati u opažanju Sunca.

O predavaču: Ivica Skokić je rođen 1976. u Osijeku. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku i Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu. Trenutno živi i radi na Astronomskom Institutu Ondrejov u Češkoj, Član je astronomskog društva “Anonymus” iz Valpova koje djeluje u sklopu ZTK Valpovo-Belišće.

Ivica je doktorirao na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu 29. kolovoza 2012. godine sa doktorskom disertacijom “Prijenos zakretnog impulsa i gibanja velikih razmjera na Suncu”

O terminu i mjestu predavanja izvijestiti ćemo pravovremeno.

K. Hornung, df

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content