Novosti|

U belišćanskoj Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u srijedu, 30. ožujka 2016. godine, održana je 12. međužupanijska smotra GLOBE škola koju je otvorio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je 12 škola – 2 srednje i 10 osnovnih škola iz triju županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske.

Na smotri škole su predstavile svoj cjelogodišnji rad u sustavu GLOB-a: globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša, promatranja i mjerenja u atmosferi, vodi, tlu te fenologija i biometrija. Stručna komisija na osnovu toga dala je ocjene, odnosno bodove sudionicima, te se sada željno iščekuju pozivi na državno GLOBE natjecanje.

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Belišće također je članica GLOBE škola te ima oformljen tim učenika koji se time bave pod mentorstvom profesorice Lidije Tivanovac. Učenici u školskom parku imaju svoju malu meteorološku stanicu tako da se cijele godine mjeri temperatura i tlak zraka, temperatura tla, naoblaka i drugo. Pokraj belišćanskog mosta nalazi se postaja na kojoj jednom u tjednu mjere temperaturu vode, Ph vode, prozirnost i količinu kisika u vodi, a ostalu analizu vode naprave u učionicama.

GLOBE program u Hrvatskoj postoji od 1995. godine, danas broji oko 200 škola, a belišćanski učenici time se bave od kraja 2011. godine. U sklopu jučerašnje smotre sudionici su obišli proizvodne pogone tvrtke DS Smith gdje su se upoznali s povijesti ove tvornice od njenih početaka do današnjih dana te s procesom proizvodnje papira i kartonske ambalaže. Također su se upoznali i s procesom proizvodnje papira od recikliranog papira te se još jednom podsjetili važnosti recikliranja.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content