Slavonski New Deal|

Projekt menadžer često je i ekonomist i građevinar i pravnik, ali to je zanimanje jedno od trenutno najtraženijih u Hrvatskoj

Bespovratna sredstva iz fondova Europske unije imamo priliku povlačiti još od davne 1992., a ni nakon više od 27 godina ne povlačimo ih onoliko koliko bismo mogli i trebali, istaknuo je direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća Mario Marolin na početku dvodnevne radionice “Kako do bespovratnih sredstava” koja se održala u sklopu projekta “Slavonski New Deal”. Okupljenim je sudionicima, nezaposlenim osobama, kao i onima koji planiraju započeti s realizacijom vlastite poduzetničke ideje, objasnio kako je projekt menadžment jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Hrvatskoj, a da je projekt menadžer najčešće i ekonomist i građevinar i pravnik u jednoj osobi. Svatko tko se želi baviti pisanjem projekata trebao bi redovito pratiti novitete i događanja vezane uz Europsku uniju i njezine fondove, pri čemu je strategija “Europa 2020”, prevedena na hrvatski jezik, najvažniji i najkorisniji dokument.

Priprema na nepredviđene situacije

Iza Marolina su deseci napisanih projekata, od kojih je većina odobrena, a od jeseni ih se očekuje još nekoliko, i to iz Europskog socijalnog fonda. Nije rijetkost da između pisanja projekta i početka njegove provedbe prođu i tri godine, kao što je to bio slučaj upravo sa “Slavonskim New Dealom”, koji je prijavljen 2016. godine.
– Usporedbe radi, projekti “Zaželi” i “Još jednom zaželi” tada nisu bili ni u planu, a sada je zahvaljujući njima zaposleno 70 žena s područja Belišća. Budući da je partner u projektu “Slavonski New Deal” i Općina Bizovac te provodi projekt “Zaželi priliku u općini Bizovac” koji zapošljava 25 žena, to nas dovodi do brojke od 95 žena zaposlenih na tim područjima. Stoga je preostalo vrlo malo nezaposlenih žena iz ciljane skupine koje bi se odazvale “Slavonskom New Dealu”, pa je prvotno zamišljena ciljana skupina projekta proširena s nezaposlenih žena i na nezaposlene muškarce – objasnio je Marolin. Dijeljenjem ovih i sličnih detalja pripremio je polaznike na nepredviđene situacije koje se mogu događati tijekom pripreme ili provedbe projekta.

Sudionici osmislili vlastite projekte

Okosnica dvodnevne radionice bio je praktični rad. Sudionici su dobili zadatak osmisliti vlastiti projekt te razraditi SWOT analizu (snage, slabosti, prilike i prijetnje). Jedna od najvažnijih stvari koju su pritom morali imati na umu je ta da iz projekta mora biti razvidno kako funckioniranje neće biti dovedeno u pitanje u trenutku završetka financiranja od strane EU fondova. Zatim su upoznati sa samom tehnikom pisanja projekta, matricom logičkog okvira, univerzalnim alatom za izradu obrazaca za prijavu projektnih prijedloga, koracima u njezinom ispunjavanju, PEST analizom, te stablom problema i ciljeva.

Slijede prekvalifikacije za poljoprivredne djelatnosti

Radionica “Kako do bespovratnih sredstava” dio je edukacijskih aktivnosti u projektu koje Grad Belišće provodi u suradnji s partnerima Lokalnom razvojnom agencijom Grada Belišća, tvrtkom Kombel i Općinom Bizovac u posljednja dva mjeseca. Te su aktivnosti započele podučavanjem polaznika kako da otvore svoje tvrtke i kako da ugovore svoje radne odnose, a nastavljene su ekonomskim odnosno financijskim dijelom priče, kroz koji su im predstavljene računovodstvene osnove. Nakon ove, treće radionice, na jesen slijede prekvalifikacije iz povrtlarstva, voćarstva, cvjećarstva i informatike kako bi svi oni koji se budu javljali na neke od programa ruralnog razvoja mogli ostvariti veći broj bodova te samim time povećati izglede za povlačenje novčanih sredstava potrebnih za pokretanje vlastitih poljoprivrednih djelatnosti.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content