Bez proizvodnje otpada|

Kako priječi na zero waste stil života? Krenite s razvrstavanjem otpada, a u trgovini se dobro odvažite treba li vam nešto doista prije nego li to i kupite. Nabavite staklenu ili metalnu bocu za vodu i termosicu za čaj ili kavu. Ručak na posao nosite od kuće, mlijeko kupujte na mlijekomatima, a sir i povrće na tržnici. Naravno, u kupovinu ponesite vlastite posudice i boce.

Brašno, tjesteninu, žitarice i slične namirnice kupujte u rinfuzi u supermarketima ili trgovinama. Prestanite kupovati paštete i namaze u plastičnim i metalnim pakiranjima i radije pripremite vlastite kod kuće. Isto vrijedi za kruh, jogurt i niz raznih drugih namirnica za koje ste do sada mislili da ih možete isključivo kupiti u trgovini. Zamijenite tekuće šampone i sapune ili dezodoranse u spreju pakirane u plastici ili metalu, za one krute u papirnatim pakiranjima ili staklenkama.

Ovakav način života osim dobrobiti po okoliš donosi i ekonomske koristi. Osim što prevencijom nastanka otpada društvo u cjelini profitira jer ne plaća zbrinjavanje otpada, i na osobnoj razini prevencija je ekonomski isplativa.

Zanimljivost: Zero waste moda

Zero waste moda ili moda bez otpada odnosi se na odjevne predmete koji u svojoj proizvodnji proizvode malo ili nimalo tekstilnog otpada. Može se smatrati dijelom šireg održivog modnog pokreta. Može se podijeliti na dva opća pristupa. Pred-potrošački način bez otpada uklanja otpad tijekom proizvodnje. Post-potrošački način bez otpada stvara odjeću od odjeće nakon potrošnje (npr. od rabljene odjeće), čime se eliminira otpad na ono što bi obično bio kraj vijeka upotrebe proizvoda odjevnog predmeta. Moda bez otpada nije novi koncept. Postoje rani primjeri odjeće bez otpada ili s težnjom prema konceptu odjeće bez otpada, npr. kimono, sari i mnoge druge tradicionalne narodne nošnje.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content