Novosti|

Books

I ove godine, u čitavoj Hrvatskoj, obilježava se Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenog.

Središnja je tema ovogodišnje manifestacije vezana uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. U knjižnicama će se odvijati različiti programi, od kojih će neki biti vezani uz ovu temu, a neki će se razlikovati.

Kod osmišljavanja ovogodišnjeg programa MHK, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće vodila je računa o tome koja je tema i nekoliko svojih aktivnosti bit će vezane upravo za svjetlost.

U knjižnici je otvaranje MHK u četvrtak, 15. listopada i to jednom kreativnom radionicom namijenjenoj odraslima, a čiji je naziv „I srebro svijetli“. Bit će to radionica na kojoj će sudionici naučiti sve o tehnici imitacije srebra.
Već dan kasnije, tj. 16.10. ponovo se organizira Sajam otpisanih knjiga na kojem se sve knjige mogu kupiti po cijeni od 5 kuna. Sajam će trajati sve do završetka MHK, tj. do 15.studenog.
U ponedjeljak, 19.10. knjižnica, u suradnji s Foto-klubom Valpovo-Belišće, organizira foto izložbu pod imenom „Uhvaćena svjetlost“, a nakon otvorenja izložbe svi prisutni puštat će lampione u zrak.
Zanimljivo predstavljanje knjige „ Istina i laži o hrani“ autorice Anite Šupe iz Šibenika bit će u utorak, 20.10.
Četvrtak, 22.10. je dan koji je namijenjen predškolcima kojima će se organizirati jedna pričaonica u knjižnici.
23.10. je u svim knjižnicama u Hrvatskoj cjelodnevni program pod nazivom „Upali lampicu i čitaj“. Naša knjižnica , u suradnji s OŠ „Ivana Kukuljevića“ Belišće, obilježit će taj dan čitanjem pjesama hrvatskih pjesnika. Pjesme će čitati učenici pod svjetlom noćne lampe.

Julijana Matanović, poznata hrvatska književnica, predstavit će svoje knjige 27.listopada. Upravo velika čitanost njenih knjiga potakla je knjižnicu da organizira ovaj susret. Te večeri, svi prisutni moći će vidjeti i izložbu nakita pokojne Mile Bungić, inače velike Julijanine prijateljice, kojoj će ona i posvetiti svoj dolazak u Belišće.
U četvrtak, 29.10. bit će lutkarska predstava pod nazivom „Cirkus svjetlosti“. Gradska knjižnica Kutina gostuje po cijeloj Hrvatskoj s tom predstavom pa će tako doći i do nas.
U petak, 30.10. bit će čak dvije aktivnosti. Ujutro će se održati kreativna radionica na kojoj će tema biti Noć vještica , a popodne će biti projekcija jednog crtanog filma namijenjenog predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole.

Izložba zlatoveza očekuje nas u utorak, 3.studenog. Radove napravljene tehnikom zlatoveza izložit će Katica Horvat iz Osijeka, inače predsjednica Udruge Rubina iz Osijeka, a samo otvaranje izložbe popratit će i tamburaši.
Već tradicionalno obilježavanje vukovarske tragedije pod nazivom „Vukovar 1991. u Belišću-2015.“ počet će 5.11. predstavljanjem knjige Tanje Belobrajdić. Radi se o knjizi „Crni kaput“, a gostovanje Ante Nazora, povjesničara i predsjednika Hrvatsko memorijalno- domumentacijskog centra koji će predstaviti novu knjigu, bit će 17.studenog. Dr.sc. Ante Nazor govorit će u svom predavanju o akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.
Još jedan književni susret, ovoga puta za osnovnoškolce, održat će se 6.11. sa Silvijom Šesto, poznatom književnicom iz Zagreba koja piše knjige za djecu i omladinu. Budući da su neke njene knjige i u učeničkoj lektiri, bit će to svakako zanimljiv susret.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se svake godine 11.11., a u belišćanskoj knjižnici je to dan otvorenih vrata kad svi mogu doći u knjižnicu, upoznati se s njenim radom i pitati knjižničarke sve što ih zanima. Osim toga, svi koji se učlane taj dan, dobit će i jednu knjigu na poklon.
Ivana Šojat , književnica iz Osijeka, gostovat će u knjižnici 13.11. Ivana je već bila u Belišću kad je predstavila svoj roman „Unterstadt“, a u međuvremenu je napisala još dva romana i jednu knjigu pripovijedaka.
Osim ovih aktivnosti, treba istaknuti i to da knjižnica u vrijeme MHK ne naplaćuje zakasninu korisnicima koji nisu vratili knjige na vrijeme.
Knjižničarke se nadaju da će ovim svojim programom zainteresirati građane da dođu u knjižnicu i odaberu si neku aktivnost prema svojim interesima.

MHK 2015 PLAKAT-page0001

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content