Novosti|

Lokalni volonterski centar „Zvono“ koji djeluje pri Udruzi djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ , tijekom prošle i ove godine provodio je projekt „Zrno“ koji je odobrilo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ciljevi ovog projekta su bili: nastavak promocije volonterstva u Belišću i Valpovu, proširivanje svijesti o volonterstvu na najmlađe mještane Bizovca, Petrijevaca, Ladimirevaca i Veliškovaca kroz edukacijske radionice za djecu viših razreda osnovnih škola, provođenje natječaja za vizualni identitet projekta i edukacijskih radionica u Srednjoj školi Valpovo te utvrđivanje broja volontera u udrugama u gradu Belišću.

Početkom školske godine 2013./2014. započeli smo s provođenjem radionica pod nazivom „Zavolontiraj se”.

Na 23 radionice i 2 predavanja sudjelovalo je 534 učenika osnovnih škola i 109 učenika Srednje škole Valpovo.

Kroz zanimljive i kreativne radionice učenici su učili što je volonterstvo, a prema njihovim riječima, radionice su bile zanimljive i poticale su ih na razmišljanje o volontiranju, pomaganju osobama u svojoj okolini i otkrivanju novih vrijednosti.
U svim mjestima u kojima su održali radionice organizirali su i radne akcije kojima se pokazao volonterski duh i rad mladih mještana tih mjesta.

Za učenike Srednje škole Valpovo bio je otvoren natječaj za izradu vizualnog identiteta projekta „Zrno“ u kojem je sudjelovao 3.c opće gimnazije. Komisija sastavljena od predstavnika Udruge „Zvono“ i LVC-a „Zvono“ odlučila se za rad Ivana Lackovića.

U studenom 2013. godine Lokalni volonterski centar“Zvono“ primljen je u punopravno članstvo Mreže hrvatskih volonterskih centara.

Grad Belišće bio je partner LVC-u na ovom projektu. Upravni odjel za društvene djelatnosti grada Belišća proveo je istraživanje o broju volontera u udrugama koje djeluju na području grada Belišća i prigradskih mjesta.

Od 68 udruga, njih 59 je dostavilo podatke Upravnom odjelu, a djelatnici LVC-a su izradili statistiku. Na temelju tih podataka u udrugama volontira 1253 volontera što je 11,58% od ukupnog broja stanovnika, a najveći broj volontera je u društvenim i socijalnim udrugama.

Voditeljica LVC-a Božica Šomođi održala je tri radionice za volontere pod nazivom „Biti volonter“na kojima je sudjelovalo 38 volontera iz 5 udruga s područja grada Belišća i jedne iz Orahovice.

„Cilj edukacije je uz pomoć niza aktivnosti upoznati buduće volontere sa zakonitostima volontiranja u Republici Hrvatskoj, značajkama i vrijednostima koje volontiranje donosi u društvu, te vrijednosti volonterskog rada u odnosu na osobni rast i razvoj“ rekla je voditeljica LVC-a.

Osim edukacijskih radionica i predavanja predviđenih projektom, LVC „Zvono“ sudjelovao je i u akciji „Hrvatska volontira“ u rujnu 2013. godine,a sudjelovat će i na ovogodišnjoj akciji koja se održava od 19. do 24.05.2014.godine, na 7. Festivalu bundeva, Dječjem maskenbalu u Belišću, 5. sajmu udruga grada Belišća, u akciji „Zelena čistka 2014.“ i imali su štand na akciji „Čovječe ne ljuti se“ s ljudskim figurama u organizaciji „Centra mladih“ Belišće.

Na Međunarodni dan volontera, 6. prosinca 2013. godine, volonterka LVC-a „Zvono“, Tena Anić dobila je nagradu za volonterski angažman pojedinca.

Projekt „Zrno“ je priveden kraju 2. javnom tribinom održanom 12. svibnja 2014. godine, na kojoj su sudjelovali predstavnici škola i partnera uključenih u projekt.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content