Novosti|

U četvrtak, 29.11.2012. godine, održano je završno predavanje u okviru projekta „Eko vrtovi Belišća“. Bio je to osvrt na protekle projektne aktivnosti, razmjena iskustava i novih saznanja u ekološkoj proizvodnji hrane te savjetovanje o zaštiti biljaka zimi i pripremi vrta za proljetnu sjetvu.
Naime, Udruga umirovljenika grada Belišća prošle godine, u suradnji s Gradom Belišćem i Poduzetničkim centrom Belišće, na natječaj Otvorenog društva (Open society institute) nominirala je projekt pod nazivom „Poboljšaj svoj društveni položaj pomoću ekološkog vrtlarenja“. Iz Kriznog fonda Otvorenog društva koji je osnovan u svrhu ublažavanja posljedica ekonomske krize i poticanju obnavljanja narušene društvene kohezije, Udruga je dobila donaciju u iznosu 19.254,00 USD.
Glavni ciljevi projekta bili su ublažavanje posljedica nezaposlenosti kroz aktivaciju nezaposlenih u modelima samo-pomoći, osnaženje i uključivanje u zajednicu marginaliziranih skupina, smanjenje osobnog siromaštva te povećanje uzgoja ekološke hrane.
Udruga umirovljenika, Dječji vrtić „Maslačak“, Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te zainteresirani korisnici socijalne pomoći s područja grada Belišća dobili su, u okviru projekta, vrtne konstrukcije, kompost, sadnice i vrtni alat kako bi u svojim dvorištima uzgajali voće i povrće za svoju obitelj te na taj način, kroz ekološku proizvodnju hrane, poboljšali svoje prehrambene navike, financijsko stanje, ali i educirali se o pravilnom i zdravom načinu uzgoja hrane. Doc.dr.sc. Snježana Tolić, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, u proteklih godinu dana, koliko je trajalo provođenje projekta, svojim savjetima, dugogodišnjim iskustvom u uzgoju ekološke hrane te praktičnim radom sa svakim od korisnika eko vrta, kroz brojne radionice i predavanja, uvelike je pomogla uspješnoj realizaciji ovog projekta.
Po završetku projekta vrtovi ostaju u vlasništvu korisnika koji će tako nastaviti proizvodnju svoje zdrave hrane. Stečenim znanjem i iskustvom u uzgoju ekološkog voća i povrća, korisnici će proširiti svoju proizvodnju na veće površine te savjetovati svoje bližnje, susjede i sugrađane kako na lak i zabavan način vrtlarenjem poboljšati svoje zdravlje i prehrambene navike.
Zadovoljstvo provedenim projektom iskazala je jedna od korisnica eko vrta, Karolina Vinković: „Želim se svima zahvaliti od srca, ponajprije Gradu Belišću, zatim Udruzi umirovljenika, gospodinu Slavku Vuliću i na kraju gospođi prof. Snježani Tolić. Nemam riječi kojima bih opisala svoje zadovoljstvo. Odličan projekt i realizacija! Hvala svima! “

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content