Novosti|

Udruga pčelara Valpovštine obilježila je u subotu, 1. prosinca 130. obljetnicu rada, Ova vrlo visoka obljetnica održana je pod pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske u valpovačkom Centru kulture. Na proslavi, kojoj je bio nazočan velik broj članova i gostiju, nazočio je i gradonačelnik grada Belišća Zvonko Borić, dok su čestitke pčelarima uputili predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec, predsjednik Županijskog pčelarskog saveza Zvonimir Pajnić, gradonačelnik Valpova Leon Žulj te osječko-baranjski zamjenik župana Željko Kraljičak. Rezime rada udruge s bogatom poviješću dao je njezin predsjednik, Mario Fišer.
Na inicijativu glavnog tajnika Slavonskog pčelarskog društva u Osijeku Bogdana Penjića, u Valpovu se 3. prosinca 1882. godine konstituirala prva podružnica Društva, gdje je za predsjednika izabran Gustav Petheo. Dana 15. ožujka 1981. godine održana je osnivačka skupština Pčelarskog društva u Valpovu, a nakon brojnih uspješnih izlaganja, predstavljanja i nagrada, 1998. godine društvo je preregistirano u Udrugu pčelara Valpovština Valpovo. Treba naglasiti da su i na najstarijoj manifestaciji ocjenjivanja meda u Hrvatskoj, Dani meda u Hrvatskoj u Osijeku, koja se održava od 1995. godine, u organizaciji HGK – Županijske komore Osijek, upravo pčelari iz Valpovštine dobivali velik broj nagrada za kvalitetu meda.
U proteklih 130 godina, u udruzi, koja je još uvijek bez vlastitih prostora za rad, djelovale su tisuće članova iz svih društvenih slojeva, a trenutačno ih je 93 s područja Valpovštine. Članovi su pčelari, uzgajivači matica, nositelji OPG-a, obrta i pčelarskih tvrtki. Tako imamo zaokružen proizvodni proces od košnice do stola. Naši su članovi uspješno završili pčelarsku školu, koju organiziraju Županijski savez pčelara OBŽ, Pučko otvoreno učilište u Osijeku, Osječko–baranjska županija i Grad Osijek, a i aktivno rade u Pčelarskoj zadruzi Pčelari Slavonije i Baranje – istaknuo je, između ostalog, na proslavi Mario Fišer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content