Novosti|

U nedjelju, 17. prosinca 2017. godine, u Belišću je proslavljena Hanuka, praznik svjetlosti, jedan od najvećih židovskih blagdana, koji se slavi u spomen na pobjedu male vojske Makabejaca nad moćnijom i brojnijom sirijsko-grčkom vojskom i oslobađanje Hrama.

Proslava je započela u belišćanskoj Gradskoj upravi gdje je upriličen prijam za predstavnike Židovske općine Osijek, na čelu s predsjednikom Željkom Beissmannom, dopredsjednikom Miroslavom Bajtlom i tajnikom Dragutinom Kohnom koje je primio gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te suradnicima.

Za to vrijeme, ostali pripadnici Židovske općine Osijek su, uz vodstvo Dragana Mileca, obišli belišćanske znamenitosti da bi se potom svi zajedno okupili kod spomen-ploče obitelji Rosenberg, gdje su položili vijence.

U Centru za kulturu Sigmund Romberg uslijedio je svečani program u kojem je sudjelovalo Crkveno pjevačko društvo Mir iz Belišća, Marin Bulić, Lucija Uglik te plesna grupa Haverim Shel Izrael (Prijatelji Izraela), a vrhunac svečanosti bio je u Kazališnoj kavani Belišće, gdje su upaljene svijeće na hanukiji.

Obred paljenja svijeća predvodio je tajnik Židovske općine Osijek Dragutin Kohn, a čast da upali prvu svijeću imao je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić. Obzirom da je 17. prosinca bio šesti dan Hanuke (koja se slavi osam dana), upaljeno je šest svijeća, a nakon blagoslova vina i pogače, proslava je nastavljena zajedničkim ručkom i druženjem.

Na pitanje što to povezuje Židove i Belišće, predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beissmann je rekao kako su oni u Valpovštinu dolazili dugi niz godina jer su svoje proslave organizirali u Valpovu, a belišćanski gradonačelnik im je bio dragi gost, no da je ovo prvi puta da su oni na svoj blagdan pozvani kao gosti:

-Mi dolazimo iz Osijeka gdje nam nitko nije čestitao niti Hanuku niti druge blagdane. Ovo je prvi put da neka gradska uprava organizira proslavu židovskog blagdana i stoga bih izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalu gradonačelniku Dinku Buriću što nas je pozvao da Hanuku proslavimo u Belišću, rekao je predsjednik Beissmann.

Belišće je oduvijek ponosilo svojom multikulturalnošću, što često ističe i gradonačelnik Dinko Burić:

-Počašćeni smo mogućnošću biti domaćini predstavnicima Židovske općine Osijek u vrijeme kada se obilježava jedan tako značajan blagdan. U ovo vrijeme kada oni slave svoj najradosniji praznik, mislim da je iznimno lijepa i važna poruka upravo međusobno poštovanje, uvažavanje i kako se to često kaže tolerancija i to treba oživotvoriti, a ne samo držati na riječima, rekao je gradonačelnik, dodavši kako je Belišće u svojoj kratkoj povijesti oduvijek držalo do pripadnika svih narodnosti koje ga čine.

-Posebno smo ponosni na činjenicu da i danas u gradu Belišću baštinimo naslijeđe pripadnika 22 narodnosne skupine. A pripadnici židovske zajednice, židovskog naroda su u našem Belišću ostavili nemjerljiv trag jer su sami korijeni nastanka Belišća vezani uz obitelj Gutmann koja je utemeljila samo naselje i uz brojne druge pripadnike židovskog naroda, poznate u svjetkim razmjerima – svoje djetinjsvo je u Belišću proveo jedan od najvećih glazbenih umjetnika svoga doba Sigmund Romberg, čije ime nosi naš Centar za kulturu, pojasnio je gradonačelnik, izrazivši želju da se i u budućnosti nastavi suradnja sa svima onima koji čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Na kraju je gradonačelnik Belišća Dinko Burić svim pripadnicima židovske zajednice, ne samo u Osijeku, nego i svim Židovima na području Republike Hrvatske i diljem svijeta čestitao Hanuku: Hag Hanuka Sameah!

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content