Novosti|

Danas je u Belišću u pogon, na svečan način, pušten još jedan veliki projekt – solarna elektrana. Elektrana je smještena na zgradi Poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću. Pilot projekt izgradnje solarne elektrane s inovativnim rješenjima prvi je takav na ovom području. Radovi izgradnje solarne elektrane vrijednosti su oko 453.000 kn, od čega je 60% sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali dio financirao Grad Belišće.

-Ovim projektom koji je za sada raritet, ne samo na našem području, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj, uspjeli smo omogućiti korisnicima Poduzetničkog inkubatora besplatno i ono zadnje što su trebali plaćati – električnu energiju, koju smo osigurali putem solarnih panela, zadovoljno je iskaknuo gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Solarna energija pohranjuje se u baterije, no novost je to da je namijenjena korisnicima Inkubatora.

-Raduje me što je Inkubator pun, postoji čak i lista čekanja zainteresiranih pa nam je to snažan poticaj da kroz nadolazeće projekte koje radimo u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom i Srbijom, a u tijeku ih je 10, možda izgradimo još jedan poduzetnički inkubator, kaže gradonačelnik Burić, koji se zahvalio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, resornim ministarstvima i Osječko – baranjskoj županiji koji su pomogli u izgradnji Poduzetničkog inkubatora Polet.

-Članstvo u Europskoj uniji velika je šansa za Republiku Hrvatsku, osobito za male i nerazvijene gradove i općine, a ovakvi projekti su od interesa ne samo za grad Belišće, nego za cijelu Valpovštinu i znatno šire, zaključio je gradonačelnik.

Inače, Poduzetnički inkubator Polet Belišće djeluje otprilike godinu dana, u njemu je smješteno osam korisnika u devet proizvodnih jedinica. Korisnici su u najmu na tri godine, s tim da su proizvodne djelatnosti prve godine oslobođene plaćanja najma, druge godine plaćaju 25 %, a treće 50 % najma. Za neproizvodne djelatnosti taj se iznos kreće od 25 % prve godine, preko 50 % druge i 75 % treće godine najma. Korisnicima su i do sada sve režije bile besplatne, osim električne energije, a sada su i tog troška oslobođeni.

Na ovom jedinstvenom projektu, gradu Belilšću na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, čestitao je i zamjenik osječko – baranjskog župana Dragan Vulin:

-Ovakvim projektom štedimo fosilna goriva, smanjujemo emisiju CO2 u okoliš i ovo je najbolji način kako se postižu dobri efekti – nema ničeg negativnog u ovom projektu, rekao je Vulin, dodavši kako Grad Belišće može biti uzor drugim gradovima i općinama zbog načina na koji radi i kako racionalno raspolaže resursima, ali ponajviše po tome koliko sredstava izvlači iz vanjskih izvora.

Što se tiče tehničkih podataka o solarnoj elektrani, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić je sasvim jednostavno objasnio:

-Ovaj fotonaponski sustav ima snagu 20 kW, a  godišnje daje oko 24.000 kWh električne energije, što je dovoljno da se šest obiteljskih kuća s po četiri člana cijele godine opskrbljuje električnom energijom.

Uz druge uvažene goste, na svečanom otvorenju bio je i saborski zastupnik Miroslav Šimić, koji je istaknuo kako je izgradnja Poduzetničkog inkubatora Polet i solarne elektrane pravi primjer kako nacionalna i lokalna vlast mogu surađivati u korist svojih sugrađana, dok je Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, govorio o važnosti poduzetničkih inkubatora:

-Trebamo inzistirati na inkubatorima zbog start-upova novoosnovanih tvrtki, koje dobivaju priliku doći do kreditnog rejtinga ili boniteta. Kroz inkubatore oni imaju puno lakše startne pozicije – nemaju fiksne hladne troškove, nego svoju djelatnost razvijaju kroz tri godine, nakon čega im te tri godine poslovanja omogućuju daljnji razvoj projekata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window
Skip to content