Novosti|

Predsjedništvo Županijske zajednice udruga HVIDR-a Osječko-baranjske županije u petak 14. veljače 2014.  godine u Belišću je održalo sjednicu i konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o pravnoj zaštiti članova udruga vezano uz smanjenje mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju i prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona sa Ustavom Republike Hrvatske.
Damir Varaždinec, predsjednik Županijske zajednice udruga HVIDR-e Osječko-baranjske županije, izrazio je neskriveno vlastito i ogromno ogorčenje članstva što već osmi puta Vlada Republike Hrvatske smanjuje prava i mirovine braniteljima Domovinskog rata raznih kategorija te njihovim obiteljima radi punjenja proračunskih rupa, a sa druge strane i dalje ostaju nedirnute mirovine boraca NOR-a i njihovih nasljednika – korisnika. Upozorava i da se mirovine braniteljima i ratnim vojnim invalidima te drugim korisnicima neće smanjiti za deset posto neto, nego bruto iznosa mirovina, što znači da će to smanjenje zapravo biti oko 13 posto.
Zbog svega toga nećemo sjediti prekriženih ruku, već smo odlučili protiv Odluke Vlade RH pravnu zaštitu potražiti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, HZMO-om, Upravnim sudom i građanskim parnicama pred općinskim sudom – najavio je Varaždinac, pozvavši članove HVIDR-e Osječko-baranjske županije da se u svezi s pravnom zaštitom jave u najbližu udrugu kako bi dobili odgovarajući obrazac te sastavili žalbu.
Pavo Milekić, predsjednik Udruge HVIDR-e Belišće, naglasio je kako se nakon svega dosad učinjenog braniteljima i ratnim vojnim invalidima u Hrvatskoj teško oteti dojmu da se “vlast uvijek sjeti branitelja kada treba nešto uzeti i uštedjeti te da je ovdje na djelu isključivo diskriminacija određene skupine ljudi”.
Financijski učinak te mjere u 2014. godini bit će samo tristotinjak milijuna kuna – približno triput manje od novca koji je ova vlada prošle godine oprostila svojim dužnicima kroz predstečajne nagodbe.

Hrvatski branitelji svoju mirovinu u cijelosti ili dijelom stekli su po posebnim uvjetima, na temelju trajnog gubitka radne sposobnosti kao posljedice stradavanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, te kumulirano po općim propisima na temelju mirovinskog staža i dugogodišnjih uplata doprinosa za mirovinsko osiguranje, zato smo ogorčeni ovakvim postupcima zakonodavca kojima se pod izgovorom ušteda državnog proračuna kontinurano branitelji kažnjavaju smanjivanjem mirovina i ugrožavanjem osnovnih egzistencijalnih prava.
Stoga se svi zajedno moramo suprotstaviti daljim nasrtajima na naša prava, jer bi se uskoro moglo dogoditi da nam potpuno ukinu sva prava koja smo stekli boreći se za obranu domovine, rekao je između ostaloga Milekić.
U posljednjih desetak godina svjedoci smo da se konstantno udara po braniteljskoj populaciji i dragovoljcima i invalidima – ljudima koji su branili i stvarali ovu državu. Apsurd je da ih država na ovakav način stalno kažnjava, a kao rezultat toga imamo podatak da upravo braniteljska populacija strahovito brzo umire zbog različitih posljedica proživljenog rata i poratnog razdoblja. Prema podacima kojima raspolažemo, samo u posljednjih pet-šest godina umrlo je od 5.000 do 6.000 branitelja. Dakle, dnevno u Hrvatskoj umre pet-šest branitelja, a u tome prednjači Osječko-baranjska županija, u kojoj dnevno umru dva-tri branitelja u najboljim godinama- kazao je Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke podružnice HVIDR-e.

HVIDRA 19

Odgovori

Close Search Window
Skip to content