Novosti|

Sambo-Osijek-Belisce-618x362Ljubitelji borilačkih sportova Slavonije i Baranje prošle su godine dobili priliku otkriti i trenirati novu borilačku vještinu, poznatu kao Sambo, a Sambo Akademija je osnovana u Osijeku. U sklopu Akademije, jedine takve vrste u Hrvatskoj, danas u Slavoniji djeluju tri kluba, od kojih je glavno sjedište u novoosnovanom Sambo klubu Belišće. Sambo je borilačka vještina koja se počela razvijati po moskovskim sportskim centrima od 20-tih do 80-tih godina prošlog stoljeća. Sovjeti su u toj vještini željeli ujediniti tradicionalne borilačke vještine i vojne “prsa o prsa” sustave sa znanostima poput biomehanike i sportske psihologije.

Sambo logo SlavonijaDanas jedan od najuspješnijih ruskih izvoznih proizvoda, Sambo postaje sve popularniji u cijelom svijetu, a Fedor Emilianenko, po mnogima najveći i najkompletniji borac kojeg je svijet mješovitih borilačkih vještina ikada vidio, je najpoznatiji ambasador te borilačke vještine. On se svake godine uredno pojavljuje na svjetskim i državnim natjecanjima u tzv. bojevom sambu, svojoj matičnoj vještini. Sam Emilianenko ovako je to objasnio:

Sambo-logo-Slavonija“Sambo je ruski sport, u našoj zemlji svi znaju za njega. Omiljen je i među klincima i među odraslima. Osobno, treniram ga od djetinjstva i do današnjeg dana ostao je mojim najdražim sportom”.

Sambo klub Belišće, kao i onaj u Osijeku, sastoji se od dva dijela, sportskog samba i combat samba. Sportski sambo je borilačka vještina koja nema udaraca i s tim dijelom će se motivirati djecu i mlade kako bi se priključili. Sportski sambo potiče samopouzdanje kod mladih, razvija motoriku, potiče natjecateljski duh, druženje s ostalim vršnjacima, razvija toleranciju i uči upornosti mlade koja se može primijeniti na sve aspekte života. Combat sambo je kompleksniji dio, osim hrvačkih tehnika, bacanja i poluga postoje i udarački elementi. U combat sambo će se moći priključiti mlađi od 16 godina samo uz pristanak roditelja.

Upravo zbog Fedorove sportske i ljudske karizme, ali i zbog niza sambista s područja bivšeg SSSR-a koji su u ultimate fightu postigli vrhunske rezultate, sambo je postao sve zanimljivija vještina među poklonicima širom planete.

Prema riječima predsjednika kluba Christiana Uskokovića iako je osnovan tek nedavno, Sambo klub Belišće broji tridesetak članova koji se spremaju za predstojeća natjecanja; sredinom svibnja trojac u sastavu Marko Torić (iz Sambo kluba Osijek), Josip Ivanišić i Christian Uskoković iz Sambo kluba Belišće, odlazi na Europsko prvenstvo u Sambu i Combat sambu u Bukurešt.
– See more at: http://www.zg-sport.com/sambo-u-slavoniji-osjecani-i-beliscani-predvode-repku-na-europskom-prvenstvu/#sthash.Mw2oUIIh.dpuf

Odgovori

Close Search Window
Skip to content