Novosti|

Danas (9.5.2012.) je u 17 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće održan književni susret s Tomislavom Šovagovićem, koji je napisao Rudnik čvaraka.
Debitantska zbirka kratkih priča Rudnik čvaraka Tomislava Šovagovića posveta je Slavoniji njegova djetinjstva promatranoj očima dalmatinskoga dječaka. Šorovima autorove životne ceste prolaze obitelj, prijatelji i „poznate seoske ličnosti“ koji humorom pokušavaju izliječiti probleme. Knjiga je puna drevnih, slavonskih običaja, neshvatljivih dječaku s mora, i gaziranih sokova sumnjivih proizvođača.

U cijeloj je priči i puno humora, što se vidi i u naslovu knjige, a on se u prvom redu temelji na podvojenosti glavnog junaka. On je, naime, rascijepljen između Dalmacije, u kojoj živi s roditeljima, i Slavonije, kamo dolazi na praznike. Uspomene su prožete totalnom nostalgijom u kojoj se redaju kulinarski specijaliteti, bezbrižni dječji dani, ali i kojekakvi seoski “ridikuli”.

Knjiga je istodobno posveta autorovu “štrikanu” (očevu stricu) i nenadmašnom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću, njegovoj težnji za zemljom koju je osjećao u sebi čitavog života, baš kao i svatko tko je barem jednom kročio u duboko okno Rudnika čvaraka.

Književni susret omogućili su predstavnici Mozaik knjige iz Osijeka, a knjigu možete pronaći u svojoj (belišćanskoj) knjižnici!

Više fotografija na: „facebook profilu knjižnice“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content