Novosti|

rektorRektor Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Ante Uglešić i bivši rektor prof.dr.sc. Damir Magaš posjetili su Grad Belišće. U gradskoj upravi primili su ih zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, ravnateljica centra za kulturu ”Sigmund Romberg” Silvija Kifer i voditeljica Turističkog ureda Janja Čeliković.

Uvaženi gosti upoznali su domaćine s radom Sveučilišta u Zadru i njegovim sastavnicama, a ponajviše su se osvrnuli na dobru suradnju sa Sveučilištem J. J. Strossmayera u Osijeku. Dugi niz godina dobra suradnja i koordinacija između dvaju sveučilišta, nadaju se, pripomoći će i osnivanju prijeko potrebnog odjela za geografiju na našem sveučilištu.

Prof. Magaš koji od 1996. godine predaje geografiju Hrvatske na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru, autor je sveobuhvatne knjige ”Geografija Hrvatske”, koju je jučer u Osijeku predstavio rektor Uglešić. Prof. Magaš ističe da geografski prostor na kojem živi pojedini narod presudno određuje njegovu samobitnost, opstojnost i razvoj, poput jezika i povijesti. Stoga je od iznimnog značenja i zemljopisno poznavanje prostora Republike Hrvatske, a posebno ga je zaintrigirao geostrateški položaj našega grada. Razgovaralo se i o mogućim modelima reorganizacije županijskog ili regionalnog ustrojstva Republike Hrvatske te o možebitnim prednostima i nedostacima.

Budući su gosti bili zainteresirani za povijest i nastanak našega grada, zajedno s domaćinima obišli su izložbu fotografija ”Slavonske-podravske željeznice” u prostorijama stare gradske uprave koju je pripremio prof. Maričić, kao i palaču Gutmann te belišćanski muzej.

Odgovori

Close Search Window
Skip to content