Novosti|

U ponedjeljak, 28. srpnja 2014. godine, otvorena je izložba “Prvi svjetski rat i odjeci u našem kraju” u prostoru Gradske uprave grada Belišća. Na taj datum prije točno sto godina započeo je Veliki rat, kasnije nazvan Prvi svjetski rat.

Izložbu čini 16 tema tiskanih na panoima, uz nekoliko staklenih vitrina sa originalnim izlošcima, koji predstavljaju odabrani i sažeti prikaz značajnih detalja vezanih uz početak Prvog svjetskog rata, na globalnoj razini, te zanimljivih detalja njegove refleksije na lokalnoj razini, kroz ratnu i humanitarnu komponentu. Ovo je prilika, pored ostaloga, podsjetiti se na uzročno – posljedične veze početka Velikog rata, sudbinu brojnih vojnika, civila i obitelji koje su stradale u toj strašnoj tragediji, a koja je još uvijek nedovoljno istražena na našim prostorima i o kojoj se malo govori i piše.

Izložbu su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Belišću i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće. Postavljanje izložbe idejno su riješili Dragan Francuz, Milan Salajić, Dragan Milec i Miro Pušić. Članovi Ogranka MH u Belišću posebnu zahvalu upućuju gospodinu Draganu Francuzu, tajniku ZTK Valpovo-Belišće, koji je dao posebno vrijedan doprinos u stručnoj pripremi sadržaja izložbe za grafičku obradu. Izložba zorno pokazuje: kako se živio civilni život, kakve su lokalne posljedice rata: skidanje zvona za ratne potrebe, oduzimanje konja seoskim domaćinstvima, kako su seoske žene plele za vojnike na ratištima odjeću i obuću, ali i djeca u školama te dolazak ruske emigracije, o Zelenom kadru, itd. Tako saznajemo i za važne uloge obitelji Gutman: kao industrijalce u ratu, kroz humanitarni rad, osnivanje vojne ratne bolnice u njihovoj palači, sudjelovanje na frontama, za njihove poginule i nagrađivane.

Ova izložba nastavak je programskih aktivnosti kojim Ogranak daje vrijedan doprinos „Akcijskom planu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata“, dokumentu koji je donesen na nacionalnoj razini. Uz brojne sugrađane izložbi su nazočila vodstva i članovi ogranaka MH iz Valpova, Bizovca i Petrijevaca.

O samoj izložbi govorili su: ravnateljica Knjižnice Vlasta Vicić, predsjednik Ogranka MH u Belišću Zdenko Glasovac, koordinator radne grupe i Akcijskog plana obilježavanja 100-godišnjice od početka Prvog svjetskog rata Dragan Milec te Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika grada Belišća, koja je i službeno otvorila izložbu.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do kraja kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close Search Window
Skip to content