Novosti|

Još je jedna godina pri kraju. Vrijeme je za donošenje plana rada i financijskog plana za 2018. godinu. To je sve učinjeno na skupštini ZTK Valpovo-Belišće koja je održana 18. prosinca 2017. godine u Domu tehnike Valpovo. Uz ove značajne odluke, donijeta je odluka o doniranju Unimat strojeva za drvo OŠ Valpovo i OŠ Belišće. Tom je prilikom predstavnicima prezentiran rad 3D printera.

Skupština je potvrdila i odluku Upravnog odbora o dodjeli priznanja u 2017. godini.

Povjerenstvo za dodjelu priznanja Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće u sastavu: Dragan Milec, Goran Kurtović i Dragan Francuz sastala se 28. studenoga 2017. godine.

Razmotreni su svi prijedlozi koji su dostavljeni na raspis za dodjelu priznanja. Povjerenstvo na osnovi Pravilnika o priznanjima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće predlaže Izvršnom odboru ZTK Valpovo-Belišće donošenje odluke o dodijeli priznanja za 2017. godinu kako slijedi:

1. POVELJA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće (dodjeljuje se 1-2, za dugogodišnji rad)
2. PLAKETA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće (dodjeljuje se do 10, za rad u tekućoj godini)
3. DIPLOMA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće (dodjeljuje za rezultate u natjecanjima i aktivnostima)
4. ZAHVALNICA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće

Diploma ZTK Valpovo-Belišće

Diplome Zajednice dodjeljuju se pojedincima i organizacijama za rezultate ostvarene na smotrama, natjecanjima i drugim oblicima tehničkih aktivnosti natjecateljskog karaktera u prethodnoj godini.

FRAN IVANKOVIĆ
SARA ŠTARGL
NIKOLA KOKIĆ
BRUNO ŠPOLJARIĆ
FRAN ŠANDOR
STEFANIJA PUJIĆ
TIN ARAMBAŠIĆ
DAVOR ARSENIĆ
LUCIAN VRANKOVIĆ
ROKO IVIĆ
BENJAMIN CRNČAN
LEON BLAŽEVIĆ
MATEJ VICIĆ
NEA POHIŽEK

Plaketa ZTK Valpovo-Belišće

Plaketa Zajednice dodjeljuje se pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate ostvarene u prethodnoj godini.

GORAN DOJKIĆ

Goran je član FKV već dugi niz godina. Svoja specifična znanja i vještine nastoji prenijeti na ostale članove u redovnim okupljanjima srijedom. Njegova specijalnost je fotografiranje iz ptičje perspektive gdje svojim aparatom bilježi nevjerojatne prizore krajolika. Ukupno je letio pet puta. Ove godine GOBEL se istaknuo u aktivnostima FKV: foto radionicama, foto izletima i postavljanjima izložbi. Goran je bio član tima ZTKVB E-SOL-E, projektu e-bicikla.

VELJKO ČVAGIĆ

Veljko Čvagić je predsjednik FKV, ali to nije razlog zbog čega mu je dodjeljena plaketa. Veljko je vrhunski poznavatelj teorije fotografije, a napose digitalne fotografije, koju tako dobro primjenjuje u svojim fotografijama. Svoja fotografska znanja nastoji prenijeti članovima kluba. Ključna je osoba za cjelokupno funkcioniranje FKV: sastanaka, radionica, projekata i izložbi. Skroman je i samozatajan a odrađuje i više od onoga što bi morao.

GORAN KURTOVIĆ

Goran je predsjednik ZTKVB. U tehnici je od malih nogu: „od kada me je kao dijete prvi puta tresnula struja“ – kako on to sam kaže. Uz poslove koje redovno odrađuje za ZTKVB, Goran se ove godine posebno istaknuo u organizaciji Dana tehnike u Belišću, Festivala tehničke kulture u Osijeku, a bio je i dio tima E-SOL-E gdje je na prezentaciji projekta u prostoru Gradske uprave grada Belišća održao predavanje o alternativnim izvorima energije. Aktivno sudjeluje u radu AD Anonymus Valpovo.

MARIJAN ANTOLOVIĆ i TOMISLAV KUDELJNJAK

Mentori su u radionici robotike-elektronike.

Marijan je i ove godine morao brusiti svoje znanje („cjeloživotno učenje“) i proširiti ga na mBot robote i microbitove, unatoč velikom stručnom znanju iz informatike. Organizirao je pet natjecanja koja su uspješno provedena za učenike OŠ Valpovo, Belišće i CTKVB. Krajem ove godine krenula su nova natjecanja.

Tomislav je mlada snaga u ZTKVB. Zaljubljenik je u robotiku i gotovo sve slobodno vrijeme posvećuje proučavanju noviteta. Ove godine je sastavio dron i 3D printer. Tomislav je bio vođa tima u projektu E-SOL-E i prema njegovoj ideji je E-bicikl bio izrađen.

BOJAN RADULOVIĆ

Bojan Radulović, stručni prvostupnik, inženjer elektrotehničke struke, jedan je od mlađih članova društva energetičara. Aktivno sudjeluje u organizaciji i provođenju stručnih predavanja društva te pisanju i prijavi projekata društva energetičara na natječaj za financiranje iz EU fondova.

Dokazao se u proteklom razdoblju izuzetno sposobnim i vjernim članom, te ujedno i osobom koja će u budućnosti biti jedan od nositelja razvitka i unapređenja društva energetičara.

GORAN KUPČERIĆ Nastavnik u OŠ Valpovo koji svoje fotografsko znanje već nekoliko godina prenosi učenicima u školi, ali i kao mentor u fotoradionici CTKVB. Kao član Fotokluba Valpovo redovno je sudjelovao u svim aktivnostima. Njegov rad materijaliziran je osobnim priznanjima i priznanjima koje su dobili učenici – prvak države u fotografiji.

BILJANA PANTOŠ

I ove godine za Plaketu ZTKVB imamo nastavnicu tehničke kulture iz OŠ Valpovo. Biljana je svojim radom, promicanjem i organiziranjem prezentacija CTKVB pridonijela velikom odazivu djece u radionice CTK. Redovno sudjeluje u svim aktivnostima, a napose u organiziranju natjecanja Mladih tehničara u Domu tehnike i modelarskoj ligi. Zaslužna je i za uspjeh Brune na državnom prvenstvu.

MILAN BORIĆ

Milan je član FKV. Osim fotografiranja i sudjelovanja na zajedničkim druženjima i fotoradionicama Milan se istaknuo i kao vrstan organizator izleta za članove FKV. Prisjećamo se fotoradionice Topusko, fotoradionice Pećuh ali i zajedničkog vremena provedenog na odmorištu Drava u Bistrincima Milanovoj pripremi i organizaciji.

IVICA SKOKIĆ

Dr. sc. Ivica Skokić rođen je 1976. u Osijeku. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku i Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Član je i jedan od osnivača astronomskog društva “Anonymus” iz Valpova koje djeluje u sklopu ZTK Valpovo-Belišće.

Ivica Skokić sudjelovao je u višegodišnjem projektu Atacama Large Millimeter / submillimeter Array je radio-teleskop koji sačinjavaju 66 antena promjera 12 i 7 metara, a smješten je na 5000m u pustinji Atacama u Čileu. To je jedan od najvećih astronomskih projekata čiji je cilj promatranje hladnog Svemira s neviđenom rezolucijom. Dio vremena, ALMA će se koristiti za opažanje Sunca, posebno kromosfere, bljeskova i filamenata. Desetak svetskih eksperata, među kojima je i Ivica Skokić, uložili su u ALMI velike napore kako bi sakupili što više rezultata rezultata u opažanju Sunca.

ZAHVALNICA ZTK Valpovo-Belišće

Zahvalnica Zajednice Zahvalnica je javno priznanje u obliku zahvale koje se dodjeljuje pojedincima, ustanovama i organizacijama za znakovit prinos razvitku tehničke kulture.

MIRJANA BORIĆ – za pomoć aktivnosti Fotokluba Valpovo
SANJA PAVANIĆ – za dugogodišnju suradnju sa CTK Valpovo-Belišće
IVAN DRGALIĆ – za pomoć pri otklanjanju tehničkih poteškoća u Domu tehnike
DALIBOR KOŠUTIĆ – za dugogodišnju suradnju
DARKO KOVAČ – za dugogodišnju suradnju
GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK – za pomoć u projektu

Povelja ZTK Valpovo-Belišće

Povelja Zajednice dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju, dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unapređenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda.

Marijan (Marinko) Anić, rođen je 6. veljače 1949. godine u Marijancima. Osnovnu školu završio je u Belišću, srednju Školu učenika u privredi završio je u Osijeku, Elektrotehničku školu završio je 1974. u Vinkovcima, a 1999. godine završio je i VI stupanj obrazovanja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Intenzivno zanimanje za razne grane tehničke kulture kod Marinka pojavilo se početkom rada u tadašnjem Kombinatu Belišće, krajem 1967. godine. Zanimanje za radio komunikacije dovelo ga je u radio klub Belišće čiji član postaje od 29. ožujka 1969. godine.

Po odsluženju vojnog roka, gdje je bio raspoređen na poslove akumulatorskog mehaničara i poslove radio veza, još više je intenzivirao svoj rad u klubu. S iskusnim članovima kluba: Sinković, Eberl, Dohnal, Novačić sudjelovao je u izgradnji srednjevalnog odašiljača tadašnjeg „Radio Belišća“. Marinko se početkom 70-ih godina prošlog stoljeća najaviše bavio konstrukcijama radio prijemnika kao i popravkom klupskih radio uređaja i radio goniometara.

Početkom 70-ih godina Marinko postaje voditelj odjela električara i intrumentaraca na Papir stroju i gdje se kroz rad svakodnevno stručno usavršavao a ta želja za stjecanjem znanja rezultirala je završetkom Elektrotehničke škole 1974. godine.

Negdje u to doba postaje i aktivan član Društva inženjera i tehničara kao i Društva energetičara i u radu tih udruga sudjelovao je aktivno sve do početka 90-ih.

Svih tih godina dok je radio kao voditelj odjela pomagao je svom radio klubu kroz pomoć u nabavci materijalnih sredstava nužnih za rad klub.

Nakon domovinskog rata Marinko se ponovo aktivirao u radu radio kluba i posljednjih desetak godina stalni je član Izvršnog odbora kluba.

Ova nagrada, koju je Marinko svakako zaslužio, biti će mu priznanje za dosadašnji rad ali i poticaj za ostvarivanje želje da još više pomogne mladima u bavljenju tehničkom kulturom te da svojim radom i postignućima uspješno prezentiraju na državnom i međunarodnom nivou svoj kraj odakle dolaze a time i našu Zajednicu tehničke kulture.

Tekst i foto: ZTK Valpovo-Belišće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content