Novosti|


Šest mjeseci nakon što je pokrenula projekt Zeleni katalog, ekološka udruga Eko-Karašica organizirala je prvu prezentaciju vezanu uz taj projekt. Prezentacija je održana 6. studenog u velikoj vijećnici grada Belišća pred brojnim zainteresiranim građanima Belišća i Valpova. Prezentaciju je otvorio predsjednik Eko-Karašice dr.sc. Dinko Župan koji je naglasio da je glavni cilj projekta Zeleni katalog informiranje građana o ekološkom zbrinjavanju azbestnih ploča, te omogućavanje što povoljnije zamjene krova za sve građane čiji su krovovi prekriveni azbestnim pločama. Eko-Karašica će tako kroz projekt Zeleni katalog pokušati informirati što veći broj građana o opasnostima azbesta za ljudsko zdravlje, te o tome kako se na ekološki prihvatljiv način skidaju, transportiraju i pohranjuju azbestne ploče.

Naime, prilikom ovogodišnjeg čišćenja divljih odlagališta otpada članovi Eko-Karašice uočili su veći broj odbačenih i slomljenih azbestnih ploča koje su u takvom stanju najopasnije za ljudsko zdravlje jer se iz njihovih pukotina u okoliš šire opasna azbestna vlakna u obliku prašine. To odbacivanje starih azbestnih ploča u okoliš za Eko-Karašicu je potpuno neprihvatljivo i nerazumno jer građani takve ploče mogu složiti na palete i kontaktirati nekoliko tvrtki (npr. C.I.A.K. i Kemis Termoclean) koje besplatno odvoze i zbrinjavaju te ploče. Te tvrtke imaju ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša koje im preko Fonda za zaštitu okoliša plaća za taj posao zbrinjavanja azbestnog otpada. Osim informiranja i educiranja građana projektom Zeleni katalog žele se potaknuti i krovopokrivačke tvrtke da primjenjuju sva zaštitna sredstva prilikom skidanja ploča, a ne da se prilikom skidanja i transportiranja ploča azbest još više širi po okolišu.

Prvi korak u toj edukaciji i informiranju građana napravila je stručnjakinja za problematiku zaštite okoliša Nataša Uranjek iz Osijeka koja je u sklopu prezentacije Zelenog kataloga održala predavanje o opasnom otpadu s posebnim naglaskom na azbest. Pozivajući se na dosadašnje znanstvene spoznaje ona je u svom predavanju pokazala zašto je azbest opasan po ljudsko zdravlje i zašto je kao izrazito kancerogen materijal strogo zabranjen u mnogim zemljama. Na presjeku jedne stambene kuće pokazala je gdje su se sve koristili materijali koji sadrže azbest (krov, vodovodne i kanalizacijske cijevi, izolacija u zidovima, pločice, stražnje plohe od kutija za osigurače itd.).

U nekoliko je ilustrativnih koraka pokazala kako se ekološki primjerno trebaju skidati azbestne ploče i kakva se zaštitna odjeća treba koristiti pri tome. Posebno je naglasila da prilikom skidanja materijala u kojima ima azbesta treba paziti da ne dolazi do lomljenja tih materijala i da se s njima treba postupati vrlo pažljivo kako se azbestne čestice ne bi širile u okoliš. Nakon predavanja Nataše Uranjek okupljenim se građanima obratio gradonačelnik Zvonko Borić koji je pohvalio projekt Eko-Karašice i obećao pomoć grada Belišća oko daljnjeg odvijanja toga projekta.

Na kraju prezentacije svoje su akcije vezane uz zamjenu azbestnih ploča za novi crijep predstavile tvrtke Tondach iz Đakova i Nexe Grupa iz Našica. Naime, te dvije tvrtke imaju akciju putem koje se građanima za svaki kilogram azbestne ploče daju dvije kune za kupnju određenih vrsta njihovog crijepa. Budući da je jedna ploča teška oko16 kilogramaza krov od 120 kvadrata građani mogu dobiti vaučer u vrijednosti od oko 3 800 kuna koji mogu potrošiti za kupnju određenih vrsta crjepova. Prvi korak u toj proceduri je da građani slože svoje ploče na palete te nazovu jednu od tvrtki za odvoz azbestnih ploča (C.I.A.K./Tondach i Kemis Termoclean/Nexe), a one im sa specijalnim viljuškarom izvažu ploče i izdaju potvrdu-vaučer o vrijednosti predanih azbestnih ploča. Na žalost za sada takvu akciju ne provode i tvrtke koje proizvode krovne limove.

Naime, 68 kućanstva upisanih u Zeleni katalog izjasnilo se za limeni krov dok se za crijep izjasnilo 41 kućanstvo u Belišću i Valpovu. Osim toga dosta je građana upisanih u Zeleni katalog iskazalo interes i za postavljanje solarnih panela na svoje krovove (48 kućanstava) tako da će sljedeća prezentacija Zelenog kataloga Eko-Karašice biti vezana uz solarne panele.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content