Novosti|

U utorak, 27. ožujka, u kazalištima različitih zemalja obilježava se Svjetski dan kazališta. Amatersko kazalište Belišće po prvi se puta u obilježavanje uključilo prošle godine, a ovoga je puta Svjetski dan kazališta obilježen izuzetno bogato u Domu kulture premijernom predstavom Mali princ koja je započela u 19 sati. Uz nastupe polaznika Dječjeg vrtića Maslačak Belišće iz skupina Pačići i Zečići pod vodstvom odgojiteljica Dragice Jančikić, Slavice Vuksanić, Snježane Mandić i Ivane Belcar, te zanimljiv scenski nastup učenika 1. c razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, koje je uvježbala učiteljica Ružica Kazimić, međunarodnu poruku za Svjetski dan kazališta, koju je napisao John Malkovich, poznati američki glumac, pročitao je belišćanski gradonačelnik Zvonko Borić koji je zajedno sa svojom zamjenicom Marijom Ilić, u prepunoj dvorani Doma kulture, gdje se nije moglo naći slobodnog mjesta, odlučio stajati kako bi djeca i roditelji mogli pratiti predstavu.

Obzirom na nastup velikog broja djece, nije čudno da je Amatersko kazalište bilo puno posjetitelja. No, još je više onih koji su došli pogledati premijeru Malog princa, u izvođenju Dramskog ansambla mladih. Malog princa na sceni su utjelovili učenici 5. c i d razreda: Toni Vinogradac, Tomislav Jelkić, Klara Iličić, Noel Sušić, Tara Branković, Meri Andraković, Lucija Grgurić, Lana Anić, Rene Trazer, Mihael Šašek, Toni Soldo, Bruno Živković, Jurica Kaptalan, Ana Šerić, Katarina Sopek, Nino Bračevac i Karlo Kolesarić. Režiju potpisuje Igor Angirević, voditelj ansambla, dok su za scenografiju bili zaduženi rahela Krulić i Dražen Brkić, za kostimografiju Mira Anić i Nela Puljek, za glazbu Zlatica Azenić, a suradnik na sceni je Ružica Kazimić.

PORUKA Johna Malkovicha

Počašćen sam što me Međunarodni kazališni institut ITI pri UNESCO-u zamolio da se obratim porukom prigodom obilježavanja 50. obljetnice Svjetskog dana kazališta. Svoje kratke opaske upućujem svim svojim kolegama koji rade u kazalištu. Neka vaš rad bude snažan i originalan. Neka bude dubokouman, dirljiv, kontemplativan i jedinstven. Neka nam pomogne da razmislimo o tome što znači biti čovjek i neka ta misao bude blagoslovljena srcem, iskrenošću, otvorenošću i milosrđem. Neka vam bude dano da prevladate zlu kob, cenzuru, siromaštvo i nihilizam s kojima će se sigurno mnogi od vas morati suočiti. Budite blagoslovljeni talentom i neumoljivošću da nas poučite o kucanju ljudskog srca u svoj njegovoj složenosti, ali i skromnošću i znatiželjom zbog odabira životnog poziva. I neka najljbolji među vama – jer to će poći za rukom samo najboljima od vas, a čak i njima tek u rijetkim i kratkim trenucima – uspiju oblikovati najmasovnije pitanje: Kako živimo? Bog s vama.“ John Malkovich

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Close Search Window
Skip to content